\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \frac{ 3^{x}-2^{x} }{3^{x+1}+2^{x}}}\)
Jak wyglada zastosowanie L'Hospitala? Chodzi mi glownie o mianownik, bo wychodza mi same glupoty..
A moze mozna rozszerzyc o \(\displaystyle{ 3^{x+1}}\)?
Granica z potegami do x
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 12:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 12 razy
Granica z potegami do x
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty} \frac{ 3^{x}-2^{x} }{3^{x+1}+2^{x}}=\lim_{x\to\infty} \frac{ 3^{x} \left( 1-\frac{2^{x}}{3^{x}} \right) }{3^{x} \left( \frac{3}{3^{x}}+\frac{2^{x}}{3^{x}} \right) }=\frac{1}{3}}\) (?)
@edit
Nie bede nabijac posta. Dzieki ci wielkie! ^_^
@edit
Nie bede nabijac posta. Dzieki ci wielkie! ^_^
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, o 23:07 przez erko2, łącznie zmieniany 2 razy.