Granica funkcji z liczbą e

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
AsiaS1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 sie 2011, o 08:52
Płeć: Kobieta
Pomógł: 9 razy

Granica funkcji z liczbą e

Post autor: AsiaS1986 »

Witam,

proszę o pomoc. Mam problem z pewna granicą. Oto ona:

\(\displaystyle{ \lim_{x\to - \infty} \frac{x}{ e^{x} }}\).


Z góry dziękuję.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Granica funkcji z liczbą e

Post autor: piasek101 »

Nie ma symbolu nieoznaczonego, w zasadzie podstawić i policzyć.
AsiaS1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 sie 2011, o 08:52
Płeć: Kobieta
Pomógł: 9 razy

Granica funkcji z liczbą e

Post autor: AsiaS1986 »

Proszę o sprostowanie jeśli błędnie rozumuję:

\(\displaystyle{ \lim_{x\to-\infty} \frac{x}{ e^{x} } = \frac{-\infty}{\text{prawie zero?}} = -\infty}\)

Jeżeli wynik jest w porządku, to proszę o wskazówki jak to można zapisać matematycznie a nie "chałupniczo" tak jak ja to zrobiłam.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2011, o 09:48 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Granica funkcji z liczbą e

Post autor: miodzio1988 »

Nie prawie zero tylko odpowiedni symbol.

\(\displaystyle{ \frac{1}{0}}\) to jest ile?
AsiaS1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 sie 2011, o 08:52
Płeć: Kobieta
Pomógł: 9 razy

Granica funkcji z liczbą e

Post autor: AsiaS1986 »

Miodzio 1988,

symbol \(\displaystyle{ \frac{1}{0} = \pm \infty}\). Zgadza się? Hmmm...chodzi o to, że ta granica = \(\displaystyle{ \frac{- \infty }{ 0^{+} } = - \infty}\) ?
miodzio1988

Granica funkcji z liczbą e

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
AsiaS1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 sie 2011, o 08:52
Płeć: Kobieta
Pomógł: 9 razy

Granica funkcji z liczbą e

Post autor: AsiaS1986 »

Niby proste a jednak...

Dzięki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ