Może proszę o zbyt wiele, ale chciałbym, żeby mi ktoś jak dziecku, krok po kroku wytłumaczył jak robić takie granice (x -> 0):
\(\displaystyle{ (1 + kx)^{ \frac{n}{x} }}\)
Granica z liczbą e
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trójmiasto
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Granica z liczbą e
Jak każdą granicę z liczbą \(\displaystyle{ e}\):
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 }\left[ \left( 1+ \frac{kx}{1} \right) ^{ \frac{1}{kx} }\right] ^{ \frac{kx}{1} \cdot \frac{n}{x} } =\ldots}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 }\left[ \left( 1+ \frac{kx}{1} \right) ^{ \frac{1}{kx} }\right] ^{ \frac{kx}{1} \cdot \frac{n}{x} } =\ldots}\)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, o 20:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Granica z liczbą e
Właśnie przed chwilą zrobiłem to zdanie i wyszło \(\displaystyle{ e^{nk}}\)
Tak przy okazji widzę, że robicie zadania z K.W. jak rozwiązywać zadania typu 5.64 do 5.72 ?
Tak przy okazji widzę, że robicie zadania z K.W. jak rozwiązywać zadania typu 5.64 do 5.72 ?