Granica funkcji raz jeszcze...

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
nienawiedzony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 21 sty 2010, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: trójmiasto
Podziękował: 13 razy

Granica funkcji raz jeszcze...

Post autor: nienawiedzony »

Witam znowu . Uprzejmie proszę o poradę od czego zacząć w tym przykładzie (x -> 0):

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ x^{2} + 1} - \sqrt{x + 1} }{1 - \sqrt{x + 1} }}\)

Mnożyłem przez sprzężenie mianownika, ale wychodzą mi jakieś bzdury więc gdyby znalazł się ktoś tak miły i mi pomógł
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Granica funkcji raz jeszcze...

Post autor: Lbubsazob »

Pomnóż przez \(\displaystyle{ \frac{\left( \sqrt{ x^{2} + 1} + \sqrt{x + 1} \right)\left( 1 + \sqrt{x + 1} \right) }{\left( \sqrt{ x^{2} + 1} + \sqrt{x + 1} \right)\left( 1 + \sqrt{x + 1} \right) }}\).
ODPOWIEDZ