Granica funkcji, jak to ugryźć?

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Granica funkcji, jak to ugryźć?

Post autor: Pedersen »

\(\displaystyle{ \lim_{{x} \to 0 ^{+} } {\frac{1-e^{-2x}}{\ln (1+ tg \sqrt{x} )}}}\)
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Granica funkcji, jak to ugryźć?

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ \frac{1-e^{-2x}}{\ln (1+ \tan\sqrt{x} )}=\frac{\tan\sqrt{x}}{\ln\left(1+\tg\sqrt{x}\right)}\cdot\frac{e^{-2x}-1}{-2x}\cdot\frac{\sqrt{x}}{\tan\sqrt{x}}\cdot2\sqrt{x}}\)
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Granica funkcji, jak to ugryźć?

Post autor: Pedersen »

A o jakies objasnienie odnosnie przprowadzonych powyzej zabiegow ?
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Granica funkcji, jak to ugryźć?

Post autor: bosa_Nike »

ODPOWIEDZ