Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
darphus
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LUBLIN
- Podziękował: 2 razy
Post
autor: darphus »
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to-3 } \frac{ \sqrt{25-x ^{2} }-x-1 }{x ^{2}+x-6 }= \frac{1}{20}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{\tg4x}{1- \sqrt{x+1} }=-8}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to3 } \frac{x ^{3} -2x ^{2}-3x }{x ^{3}-8x-3 }= \frac{12}{19}}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, o 18:28 przez
Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu, symbol tangensa to \tg
-
silvaran
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Post
autor: silvaran »
Wszystkie trzy są dobrze.