Oblicz granice (de L'Hospital)

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Robbiex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 1 gru 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz-ów
Podziękował: 1 raz

Oblicz granice (de L'Hospital)

Post autor: Robbiex »

Mam problem z 2 granicami:

a) \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0 ^{+} } (2x) ^{ \frac{3}{4 + ln6x} }}\)

b) \(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0 } ( \frac{cos5x}{cos2x} ) ^{\frac{1}{x ^{2} } }}\)

domyślam się, że chodzi o konstrukcję \(\displaystyle{ e ^{ln(2x)}}\) w tym pierwszym, wymnożyć, w drugim podobnie, ale później gdzieś się gubię, dzięki za pomoc.
miodzio1988

Oblicz granice (de L'Hospital)

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż zatem jak liczysz. Zanejdziemy błąd. Metoda ok
ODPOWIEDZ