Celem zadania jest obliczenie granicy funkcji. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 } \frac{ x^{2} - \sqrt{x} }{ \sqrt{x} - 1}}\)
Obl granicę funkcji
Obl granicę funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 1} \frac{ \sqrt{x}\left( x_{4} - 1\right) }{ \sqrt{x}-1 }
doprowadzic to do takiej postaci:
\lim_{x \to 1} \frac{ \sqrt{x} \left( x_{4} -1\right) }{ \sqrt{x} \left( 1- \frac{1}{ \sqrt{x} } \right) }
czy moze takiej?
\lim_{x \to 1} \sqrt{x} \left( \sqrt{x}+1 \right) \left( x+1\right) \left( x^{2} +1\right)}\)
a mozna to regułą de l'Hospitala zrobic? bo tu chyba jest symbol nieoznaczony
doprowadzic to do takiej postaci:
\lim_{x \to 1} \frac{ \sqrt{x} \left( x_{4} -1\right) }{ \sqrt{x} \left( 1- \frac{1}{ \sqrt{x} } \right) }
czy moze takiej?
\lim_{x \to 1} \sqrt{x} \left( \sqrt{x}+1 \right) \left( x+1\right) \left( x^{2} +1\right)}\)
a mozna to regułą de l'Hospitala zrobic? bo tu chyba jest symbol nieoznaczony
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Obl granicę funkcji
po co regula de l'hospitala? i co te indeksy dolne oznaczaja? po prostu zapisz te potegi jako potegi o wykladniku wymiernym i nie bedzie symbolu nieoznaczonego