ciągłość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
ciągłość funkcji
Witam mam problem z takim zadaniem
Czy można dobrać wartości A tak, by funkcja była ciągła f\(\displaystyle{ (x,y)= \begin{cases} \frac{\sqrt{ \left|xy \right| }}{ x^{2} + y^{2} } dla (x,y) \neq (0,0) \\ A dla (x,y)=(0,0)\end{cases}}\)
z góry dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Czy można dobrać wartości A tak, by funkcja była ciągła f\(\displaystyle{ (x,y)= \begin{cases} \frac{\sqrt{ \left|xy \right| }}{ x^{2} + y^{2} } dla (x,y) \neq (0,0) \\ A dla (x,y)=(0,0)\end{cases}}\)
z góry dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tego zadania
ciągłość funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{ (x,y) \to (0,0) } \frac{\sqrt{ \left|xy \right| }}{ x^{2} + y^{2} }}\)
Taką granicę masz do policzenia
Taką granicę masz do policzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
ciągłość funkcji
Wartość bezwzględna jest tutaj po to, aby można było podchodzić do punktu \(\displaystyle{ (0,0)}\) z różnych stron
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
ciągłość funkcji
A wiesz np. o tym, ze jeśli ciąg jest zbieżny to każdy jego podciąg też, i to do tej samej granicy ?
Bo właśnie z tego faktu i powyższych wskazówek wynika rozwiązanie.
Bo właśnie z tego faktu i powyższych wskazówek wynika rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2010, o 09:36 przez Kamil_B, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy