Bardzo proszę o pomoc w obliczeniach rachunkowych.
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \left[ t^{z} \cdot e^{-t} \right]_ {0}^{ \infty }= \lim_{ x\to \infty }x^{z} \cdot e^{-x}=0}\).
Jednak, jak te obliczenia wykonać bardziej dokładnie? Co dzieje się z wartością \(\displaystyle{ x^{z}}\)?
granica w nieskończoności
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
granica w nieskończoności
liczymy granice po \(\displaystyle{ t}\) czy po \(\displaystyle{ x}\)??
-- 21 czerwca 2010, 11:58 --
\(\displaystyle{ \lim_{t \rightarrow \infty }\frac{t^z}{e^t}}\) to tylko de' Hospital
-- 21 czerwca 2010, 12:03 --
i obojetnie ile wyniesie \(\displaystyle{ z}\) to de' Hospital do w koncu \(\displaystyle{ \frac{liczba}{e^t}}\) a to bedzie dazyc do 0 przy \(\displaystyle{ t \rightarrow \infty}\)
-- 21 czerwca 2010, 11:58 --
\(\displaystyle{ \lim_{t \rightarrow \infty }\frac{t^z}{e^t}}\) to tylko de' Hospital
-- 21 czerwca 2010, 12:03 --
i obojetnie ile wyniesie \(\displaystyle{ z}\) to de' Hospital do w koncu \(\displaystyle{ \frac{liczba}{e^t}}\) a to bedzie dazyc do 0 przy \(\displaystyle{ t \rightarrow \infty}\)
granica w nieskończoności
hmm... Funkcja ta daje \(\displaystyle{ \frac{ \infty }{0}}\). Jak można to przekształcić, używając reguły de Hospitala?
granica w nieskończoności
w rzeczy samej, tam będzie \(\displaystyle{ \frac{ \infty }{ \infty }}\) ;p
dziękuję;)
dziękuję;)