Obliczyć granice

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
sidor111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 paź 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycka

Obliczyć granice

Post autor: sidor111 »

lim n→∞ (√(n+4) -√n)

Obliczyć granice.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Obliczyć granice

Post autor: greey10 »

\(\displaystyle{ \lim\sqrt{n+4}-\sqrt{n}=\lim\frac{4}{\sqrt{n+4}+\sqrt{n}}\rightarrow0}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2006, o 00:24 przez greey10, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Obliczyć granice

Post autor: Calasilyar »

wykorzystaj wzór:
\(\displaystyle{ a-b=\frac{a^{2}-b^{2}}{a+b}}\)
ODPOWIEDZ