Oblicz granicę

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Vill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 29 mar 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy

Oblicz granicę

Post autor: Vill »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \frac{1}{2} } \frac{arcsin(1 - 2x)}{4x ^{2} - 1}}\)
rsasquatch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 35 razy

Oblicz granicę

Post autor: rsasquatch »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \frac{1}{2} } \frac{arcsin(1 - 2x)}{4x ^{2} - 1}= \lim_{x \to \frac{1}{2} } \frac{ \frac{-2}{ \sqrt{1-(1-2x)^2} } }{8x}= \frac{-1}{2}}\)
ODPOWIEDZ