Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZACHODNIOPOMORSKIE
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
Proszę o pomoc w obliczeniu następującej granicy:
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} } } = \left[ \frac{0}{0}\right]}\)
Korzystam z reguły de l'Hospitala:
obliczam pochodną licznika:
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \alpha } = 1}\)
obliczam pochodną mianownika:
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{\sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} }}{ \alpha } = \lim_{ \alpha \to 0} \frac{1-cos \alpha }{ \alpha \sqrt[3]{1 - cos \alpha } } = \lim_{ \alpha \to 0} \frac{ \alpha sin^{2} \alpha }{ \alpha ^{2} \sqrt[3]{1- cos \alpha} \left( 1 + cos \alpha \right) } = \lim_{ \alpha \to 0} \frac{ \alpha }{ \sqrt[3]{1 - cos \alpha } \left( 1 + cos \alpha \right) } = \lim_{ \alpha \to0} \frac{ \alpha \cdot \sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} } }{1 - cos^{2} \alpha } = \left[ \frac{0}{0} \right]}\)
Nie wiem co dalej zrobić... Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} } } = \left[ \frac{0}{0}\right]}\)
Korzystam z reguły de l'Hospitala:
obliczam pochodną licznika:
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \alpha } = 1}\)
obliczam pochodną mianownika:
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{\sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} }}{ \alpha } = \lim_{ \alpha \to 0} \frac{1-cos \alpha }{ \alpha \sqrt[3]{1 - cos \alpha } } = \lim_{ \alpha \to 0} \frac{ \alpha sin^{2} \alpha }{ \alpha ^{2} \sqrt[3]{1- cos \alpha} \left( 1 + cos \alpha \right) } = \lim_{ \alpha \to 0} \frac{ \alpha }{ \sqrt[3]{1 - cos \alpha } \left( 1 + cos \alpha \right) } = \lim_{ \alpha \to0} \frac{ \alpha \cdot \sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} } }{1 - cos^{2} \alpha } = \left[ \frac{0}{0} \right]}\)
Nie wiem co dalej zrobić... Proszę o pomoc.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
Wolfram pokazuje, że funkcja nie ma granicy w tym punkcie
(granice jednostronne są różne: lewa: \(\displaystyle{ - \infty}\); prawa \(\displaystyle{ \infty}\))
(granice jednostronne są różne: lewa: \(\displaystyle{ - \infty}\); prawa \(\displaystyle{ \infty}\))
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
więc według Ciebie \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\tg x}{x} = \tg'(x) \\whitecat pisze: obliczam pochodną licznika:
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \alpha } = 1}\)
obliczam pochodną mianownika:
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{\sqrt[3]{ \left( 1 - cos \alpha \right) ^{2} }}{ \alpha } = \ldots}\)
\lim_{x \to 0} \frac{\sqrt[3]{ \left( 1 - cos x \right) ^{2} }}{ x }= \left( \sqrt[3]{ \left( 1 - cos x \right) ^{2} } \right)'}\)?
Hmm, w punkcie 0 tak... Ale z takim czymś się nie spotkałem jeszcze
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
źle policzone pochodne :
\(\displaystyle{ tg'(\alpha) = \frac {1}{1+\alpha^2}}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt[3]{(1-cos(\alpha))^2})' = \frac {2}{3}(1-cos(\alpha))^{\frac{-1}{3}}sin(\alpha)}\)
Granice już sam możesz wyliczyć
\(\displaystyle{ tg'(\alpha) = \frac {1}{1+\alpha^2}}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt[3]{(1-cos(\alpha))^2})' = \frac {2}{3}(1-cos(\alpha))^{\frac{-1}{3}}sin(\alpha)}\)
Granice już sam możesz wyliczyć
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
Dudas, on użył takiego bardziej subtelnego sposobu, mianowicie policzył pochodną w punkcie 0 z definicji
\(\displaystyle{ \tg' \alpha|_{\alpha \to 0}=\lim_{\alpha \to 0} \frac{\tg(\alpha) - \tg(0)}{\alpha-0}=\lim_{\alpha \to 0} \frac{\tg \alpha}{\alpha}}\)
tak samo w drugim...
\(\displaystyle{ \tg' \alpha|_{\alpha \to 0}=\lim_{\alpha \to 0} \frac{\tg(\alpha) - \tg(0)}{\alpha-0}=\lim_{\alpha \to 0} \frac{\tg \alpha}{\alpha}}\)
tak samo w drugim...
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZACHODNIOPOMORSKIE
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
czyli \(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to 0} \frac{tg \alpha }{ \alpha } = 1}\) jest dobrze?Dudas, on użył takiego bardziej subtelnego sposobu, mianowicie policzył pochodną w punkcie 0 z definicji
\(\displaystyle{ \tg' \alpha|_{\alpha \to 0}=\lim_{\alpha \to 0} \frac{\tg(\alpha) - \tg(0)}{\alpha-0}=\lim_{\alpha \to 0} \frac{\tg \alpha}{\alpha}}\)
a co z pochodną mianownika?
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
pewnie, że dobrze ale im o coś zupełnie innego chodzi.
Przeczytaj jescze raz mój post. Jeśli nie ma granicy to nie ma co liczyć, bo będziesz liczył w nieskończoność. Policz granice jednostronne i zobaczysz.
Przeczytaj jescze raz mój post. Jeśli nie ma granicy to nie ma co liczyć, bo będziesz liczył w nieskończoność. Policz granice jednostronne i zobaczysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZACHODNIOPOMORSKIE
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
To znaczy, żeby funkcja miała granicę w danym punkcie to jej granice jednostronne muszą być w tym punkcie takie same?
P.S. W odpowiedziach do tego przykładu podali \(\displaystyle{ \infty}\)
P.S. W odpowiedziach do tego przykładu podali \(\displaystyle{ \infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 1 sty 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZACHODNIOPOMORSKIE
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
Rzeczywiście widocznie jest błąd w odpowiedziach. Dzięki
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10222
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Granica funkcji zawierającej pierwiastek trzeciego stopnia
Może jest \(\displaystyle{ \alpha \to 0+}\)? Poza tym, żeby stwierdzić czy granica nie istnieje, trzeba jednak najpierw policzyć te jednostronne...