Pokazać na podstawie definicji granicy, że
1. \(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty }\frac{3}{n+5}=0}\)
2. \(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty }\frac{n+2}{n+7}=1}\)
Dochodzę do momentu wyznaczenia ile wynosi n i nie wiem co dalej? z góry dziękuję za pomoc
Na postawie definicji granicy pokaż, że
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 14:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 5 razy
- Efendi
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 7 paź 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R-k
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 13 razy
Na postawie definicji granicy pokaż, że
1. \(\displaystyle{ \forall \epsilon > 0 \ \exists \delta = \frac{3 - 5 \epsilon}{\epsilon} \in R \ \forall n> \delta \ |x_{n}-0|<\epsilon}\)
gdzie \(\displaystyle{ x_{n}=\frac{3}{n+5}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x_{n}=\frac{3}{n+5}}\)