Wyznaczenie granic z definicji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Awatar użytkownika
Efendi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 7 paź 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-k
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 13 razy

Wyznaczenie granic z definicji

Post autor: Efendi »

1. Wyznaczyć granice (korzystając z definicji i podstawowych operacji na granicach):
a) \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{arcsinx}{x}}\)

b) \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\sqrt[4]{1+xsinx}-1}{2^{x^{2}}-1}}\)

2. Wyznaczyć dziedzinę i okres podstawowy (jeśli istnieje) funkcji f(x)=|tgx+ctgx|.
ODPOWIEDZ