Zbadać, czy wykres podanej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 6 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
ma asymptoty poziome. Jeśli tak, wyznaczyć ich równania.
\(\displaystyle{ f(x)=|2+ \frac{4-9x}{x-2}|}\)
??
\(\displaystyle{ f(x)=|2+ \frac{4-9x}{x-2}|}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
To moze zapisac tak:
\(\displaystyle{ F(x)=|2+ \frac{-9(x-2)-14}{x-2} |=|{2-9+ \frac{-14}{x-2}|= |-\frac{14}{x-2}-7|}\)
No i został homograf o wektorze przesuniecia [2,-7]. No i na wykresie będzie widać ze nie bedzie asymptot poziomych tylko jedna pionowa x=2.
\(\displaystyle{ F(x)=|2+ \frac{-9(x-2)-14}{x-2} |=|{2-9+ \frac{-14}{x-2}|= |-\frac{14}{x-2}-7|}\)
No i został homograf o wektorze przesuniecia [2,-7]. No i na wykresie będzie widać ze nie bedzie asymptot poziomych tylko jedna pionowa x=2.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
A wg. mnie będzie w y=7Marcin_Garbacz pisze:To moze zapisac tak:
\(\displaystyle{ F(x)=|2+ \frac{-9(x-2)-14}{x-2} |=|{2-9+ \frac{-14}{x-2}|= |-\frac{14}{x-2}-7|}\)
No i został homograf o wektorze przesuniecia [2,-7]. No i na wykresie będzie widać ze nie bedzie asymptot poziomych tylko jedna pionowa x=2.
Do tego z tym przesunięciem ostrożnie bo jest jeszcze odbicie ujemnych kawałków względem OX (wartość bezwzględna)
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
Wykluczyłem 7 bo kawałek wykresu z 1 cwiarki układu współrzędnych dazy do plus nieskoczonosci i łapie 7. Widac to na wykresie.
tzn najpierw przesunąłem wykres o wektor a pozniej odbilem sytmetycznie wzgledem osi OX.
tzn najpierw przesunąłem wykres o wektor a pozniej odbilem sytmetycznie wzgledem osi OX.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
no i co z tego?????Marcin_Garbacz pisze:Wykluczyłem 7 bo kawałek wykresu z 1 cwiarki układu współrzędnych dazy do plus nieskoczonosci i łapie 7. Widac to na wykresie.
tzn najpierw przesunąłem wykres o wektor a pozniej odbilem sytmetycznie wzgledem osi OX.
Gdzie jest napisane że asymptota pozioma nie może być przecinana????
Asymptoty poziome są związane z granicami w \(\displaystyle{ \infty}\) i/lub \(\displaystyle{ -\infty}\), a nie granicami w punkcie
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
Inkwizytor pisze:no i co z tego?????Marcin_Garbacz pisze:Wykluczyłem 7 bo kawałek wykresu z 1 cwiarki układu współrzędnych dazy do plus nieskoczonosci i łapie 7. Widac to na wykresie.
tzn najpierw przesunąłem wykres o wektor a pozniej odbilem sytmetycznie wzgledem osi OX.
Gdzie jest napisane że asymptota pozioma nie może być przecinana????
Asymptoty poziome są związane z granicami w \(\displaystyle{ \infty}\) i/lub \(\displaystyle{ -\infty}\), a nie granicami w punkcie
Nie za duzo tych pytajników? Nie unos sie tak bo Ci jakaś zyłka pęknie i to będzie moja wina, że Cie nerwowo wykończyłem
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
Sam się uniosłeś, bo skupiłeś sie na swojej urażonej dumie, zamiast na meritum sprawy. Źle odpowiedziałeś, wprowadziłeś w błąd i masz jeszcze do mnie pretensje?!Marcin_Garbacz pisze: Nie za duzo tych pytajników? Nie unos sie tak bo Ci jakaś zyłka pęknie i to będzie moja wina, że Cie nerwowo wykończyłem
A tyle pytajnik, bo zamiast po pierwszych wpisach sprawdzić w swych notatkach, dalej szedłeś w zaparte. Nie wiem czemu merytoryczne uwagi bierzesz do siebie, zwłaszcza że to nie było nic osobistego?
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Zbadać, czy wykres podanej funkcji
Inkwizytor pisze:Sam się uniosłeś, bo skupiłeś sie na swojej urażonej dumie, zamiast na meritum sprawy. Źle odpowiedziałeś, wprowadziłeś w błąd i masz jeszcze do mnie pretensje?!Marcin_Garbacz pisze: Nie za duzo tych pytajników? Nie unos sie tak bo Ci jakaś zyłka pęknie i to będzie moja wina, że Cie nerwowo wykończyłem
A tyle pytajnik, bo zamiast po pierwszych wpisach sprawdzić w swych notatkach, dalej szedłeś w zaparte. Nie wiem czemu merytoryczne uwagi bierzesz do siebie, zwłaszcza że to nie było nic osobistego?
??? To Ty chyba nie potrafisz interpretować tekstu albo robisz to zbyt doraźnie. Po twojej uwadze przedstawiłem tylko swój tok myslenia. Nie miałem zamiaru narzucac Ci swojej odpowiedzi. (Zrozumiałem to po odpowiedzi abc666 a pozniej Twojej - bo Ty lubisz ostatni dobijac gwozdzia do trumny). I to Ty sie wszystkich i o wszystko czepiasz Panie Profesorze ... Dyskusje z Tobą uważam za zamkniętą, z mojej strony EOT.
EDIT:
Bym zapomniał. PRZEPRASZAM AUTORKE TEMATU ZA WPROWADZENIE W BŁAD!