Wyznacz granice

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
hocuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 gru 2007, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak

Wyznacz granice

Post autor: hocuz »

Witam.
Mam problem z 3 przykładami.

a) \(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0} \frac{sin3x} {\sqrt{5x+4}-2}}\)

b) \(\displaystyle{ \lim_{ x \to -1} \frac{x^{3}-x^{2}-5x-3} {x^{2}+2x+1}}\)

c) \(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } {(x -\sqrt{x^{2}-3x)}}\)

Z góry dziękuje za pomoc.
abc666

Wyznacz granice

Post autor: abc666 »

c) pomnóż przez sprzężenie
b) wyłącz (x+1) i skróć
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Wyznacz granice

Post autor: Calasilyar »

a) powinno wystarczyć pomnożenie i podzielenie przez 3x (aby otrzymać wzór sin(u)/u -> 1) oraz pomnożenie i podzielenie przez sprzężenie mianownika
ODPOWIEDZ