Stadion i bieg
Stadion i bieg
Na stadionie, którego bieżnia ma 400 m długości odbył się bieg na 10 km. Zwycięzca ukończył bieg po 30 min. a ostatni zawodnik po 32 min. Po ilu okrążeniach zwycięzca "zdublował" ostatniego zawodnika? Przyjmij że każdy zawodnik biegł ze stałą prędkością
Ostatnio zmieniony 5 sty 2009, o 20:21 przez ziomal601, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Stadion i bieg
\(\displaystyle{ V_{z}= \frac{10km}{0,5h} =20 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ V_{o}= \frac{10km}{ \frac{32}{60}h } =18,75 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ S_{z}=V_{z} t_{z}}\)
\(\displaystyle{ S_{o}=V_{o} t_{o}}\)
Wiemy,że gdy dublował to:
\(\displaystyle{ S{z}=S{o}+400m}\)
\(\displaystyle{ V_{z} t=V_{o} t+400m}\) tutaj ujednolicony czas, bo przez ten sam okres czasu biegli, obliczasz t i potem drogę i wszystko
\(\displaystyle{ V_{o}= \frac{10km}{ \frac{32}{60}h } =18,75 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ S_{z}=V_{z} t_{z}}\)
\(\displaystyle{ S_{o}=V_{o} t_{o}}\)
Wiemy,że gdy dublował to:
\(\displaystyle{ S{z}=S{o}+400m}\)
\(\displaystyle{ V_{z} t=V_{o} t+400m}\) tutaj ujednolicony czas, bo przez ten sam okres czasu biegli, obliczasz t i potem drogę i wszystko