sklep
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
sklep
sklep sprowadza z hurtowni kurtki płacac po 100zl za sztukę i sprzedaje średnia miesięcznie po 160 zl. zaobserwowano ze kazda obnizka ceny kurtki o 1 zl zwieksza sprzedaż miesięczną o 1 sztukę. jaką cenę kurtki powinien ustalic sprzedawca aby jego miesięczny zysk byl jak największy?
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
sklep
Zysk na jednej kurtce wynosi 160 - 100 = 60 zł. Jeśli cenę kurtki obniżymy o x to zysk wyniesie nas 60 - x. Po tej obniżce sprzedamy 40 + x kurtek zatem zarobimy (40+x)(60-x), co jest oczywiście funkcją kwadratową, mamy:
\(\displaystyle{ f(x) = (40+x)(60-x)= -x^2 +20x + 2400}\)
Największą wartość funkcja ta osiąga w wierzchołku (ramiona skierowane w dół),
\(\displaystyle{ x_w = - \frac{b}{2a} = 10}\)
Zatem cenę kurtki obniżyć należy o 10 zł.
\(\displaystyle{ f(x) = (40+x)(60-x)= -x^2 +20x + 2400}\)
Największą wartość funkcja ta osiąga w wierzchołku (ramiona skierowane w dół),
\(\displaystyle{ x_w = - \frac{b}{2a} = 10}\)
Zatem cenę kurtki obniżyć należy o 10 zł.