Zadanie o podróżnikach...
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 gru 2008, o 01:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z komputera
- Podziękował: 4 razy
Zadanie o podróżnikach...
3. Podróżnicy stwierdzili, że jeśli będą spożywali każdego dnia pełne racje żywnościowe,to zapasy wystarczą im na 10 dni. Oblicz, na ile dni starczą im te zapasy, jeśli racje żywnościowe zostaną zmniejszone o 1/6
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Zadanie o podróżnikach...
x - ilość zapasów które będą spożywali (opcja że im starczy na 10dni)
y - ilość dni na które starczą im zapasy (opcja że zmniejszą racje o 1/6)
\(\displaystyle{ x\cdot 10=(x-\frac{1}{6}x)\cdot y\newline
10x=\frac{5}{6}xy /:x\newline
10=\frac{5}{6}y\newline
y=10:\frac{5}{6}\newline
y=10\cdot \frac{6}{5}=12}\)
starczy na 12dni
y - ilość dni na które starczą im zapasy (opcja że zmniejszą racje o 1/6)
\(\displaystyle{ x\cdot 10=(x-\frac{1}{6}x)\cdot y\newline
10x=\frac{5}{6}xy /:x\newline
10=\frac{5}{6}y\newline
y=10:\frac{5}{6}\newline
y=10\cdot \frac{6}{5}=12}\)
starczy na 12dni