2 zadanka tekstowe, uloz uklad z dwiema niewiadomymi

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
clicki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 16 razy

2 zadanka tekstowe, uloz uklad z dwiema niewiadomymi

Post autor: clicki »

Ile lat ma Anna, jesli Maria ma 2 razy tyle ile Anna miala wtedy, gdy Maria miaa tyle ile Anna ma teraz. Razem maja 56 lat.
Gospodarstwo rolnie przeznacza 90% mleka na wyrob masla. Oblicz wysokosc przecietnej dziennej ilosci mleka, jezeli produkuje sie 72kg masla. Przyjumjemy, ze w mleku jest 16% smietany, a maslo stanowi 25% smietany.
padalec007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 gru 2008, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

2 zadanka tekstowe, uloz uklad z dwiema niewiadomymi

Post autor: padalec007 »

Pierwsze:
M= wiek marii tera, A= wiek anny tera
z zakmatwanej części zadania wiemy, że M=2*(A-x) gdzie x to pare lat temu, wtedy o czym mowa. Mamy też że M-x=A, z tego równania:
mamy: \(\displaystyle{ \begin{cases} A+M=56\\ M=2*(2A-M) \end{cases}}\)
M=4A/3, reszte łatwo policzyć
clicki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 13 gru 2008, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 16 razy

2 zadanka tekstowe, uloz uklad z dwiema niewiadomymi

Post autor: clicki »

dzieki, a masz moze pomysl na drugie zadanie?
padalec007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 gru 2008, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

2 zadanka tekstowe, uloz uklad z dwiema niewiadomymi

Post autor: padalec007 »

no to nie jest na układ równań, chociaż może...
piszesz tak:
72kg - 25% śmietany, to 100% śmietany to: (możesz pod wzór podstawić albo z glowy) 288kg natomiast to stanowi 16% zużytego do tego mleka, czyli masz:
288kg-16%
x - 100%
wzór można zastosować taki(wynika z mnożenia na krzyż) \(\displaystyle{ x= \frac{288*100}{16}=}\) ileś tam nie mam kalkulatora.
no i to stanowi 90% całego mleka wiec.... itd, nie mam kalkulatora więc nie zrobie
ODPOWIEDZ