2 zadanka maturalne

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Anonim18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 gru 2008, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

2 zadanka maturalne

Post autor: Anonim18 »

zad.1. Na trzech półkach ustawiono 76 plyt kompaktowych. okazalo sie ze liczby plyt na polkach gornej, srodkowej i dolnej tworza rosnacy ciag geometryczny. Na srodkowej polce stoja 24 plyty oblicz ile plyt stoi na polce gornej, a ile plyt na polce dolnej.

zad.2. Sklep sprowadza z hurtowni kurtki placac po 100zl za sztuke i sprzedaje srednio 40 sztuk miesiecznie po 160zl. Zaobserwowano ze kazda kolejna obnizka ceny sprzedazy kurtki o 1zl zwieksza sprzedaz miesieczna o 1 sztuke. Jaka cene kurtki powinien ustalic sprzedawca, aby jego miesieczny zysk byl najwiekszy?

w tym pierwszym zalozmy ze polka pierwsza to x, polka druga to 24, a polka 3 to y. x
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

2 zadanka maturalne

Post autor: maise »

1.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
a_{n}=a_{1}q^{n-1}\\
a_{2}=a_{1}q=24\\
a_{1}+a_{1}q+a_{1}q^2=76\\
a_{1}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

2 zadanka maturalne

Post autor: piasek101 »

2.
Funkcja zysku :

\(\displaystyle{ Z(x)=(160-x)(40+x)-(40+x) 100}\)
ODPOWIEDZ