Proszę o rozwiązanie tych oto zadań:
1.Dziadek Ernest rozdzielił worek orzechów między wszystkich swoich wnuków.
Każdy dostał po 10 orzechów.Najmłodszy z wnuków obliczył,że gdyby miał jeszcze trzech braci,to dostałby od dziadka tylko 8 orzechów.Ile wnuków ma dziadek Ernest ?
2.Jaki ciężar mógłby unieść za pomocą dźwigni człowiek ważący 60 kilogramów,gdyby punkt podparcia dźwigni znajdował się w (a-1,b-4) jej długości ?
3.Najnowszy pociąg niemieckich kolei IC Expres 3 osiąga prędkość 330 km/h.
Pociąg jadący z Łodzi Fabrycznej do Warszawy Centralnej przebywa drogę 130 km w czasie 1 godziny 40 minut.Jaką średnią prędkość osiąga na trasie ? Jak długo trwałaby podróż z Łodzi do Warszawy superszybkim pociągiem IC Expres 3 ? Odpowiedź podaj z dokładnością do 1 minuty.
Za każde zadanie bardzo dziękuje.
Zadania-propocjonalność odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Zadania-propocjonalność odwrotna
1.
x - ilość wnuków
y - ilość orzechów
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{y}{x}=10 \\ \frac{y}{x+3}=8 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x}{x+3}=8}\)
\(\displaystyle{ 10x=8x+24}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
Odp. Dziadek ma 12 wnuków.
3.
Pociąg przebywa 130km w 100minut, czyli trzeba sprawdzić ile przejedzie w 60 minut.
\(\displaystyle{ \frac{130}{100}= \frac{x}{60}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1000}{13}km/h}\)
Co do superszybkiego pociągu:
\(\displaystyle{ \frac{330}{60}= \frac{130}{x}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{780}{33}}\) tyle minut będzie jechał superszybki pociag.
x - ilość wnuków
y - ilość orzechów
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{y}{x}=10 \\ \frac{y}{x+3}=8 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{10x}{x+3}=8}\)
\(\displaystyle{ 10x=8x+24}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
Odp. Dziadek ma 12 wnuków.
3.
Pociąg przebywa 130km w 100minut, czyli trzeba sprawdzić ile przejedzie w 60 minut.
\(\displaystyle{ \frac{130}{100}= \frac{x}{60}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1000}{13}km/h}\)
Co do superszybkiego pociągu:
\(\displaystyle{ \frac{330}{60}= \frac{130}{x}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{780}{33}}\) tyle minut będzie jechał superszybki pociag.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
Zadania-propocjonalność odwrotna
a nie 78 km/h ?;)Moraxus pisze:Pociąg przebywa 130km w 100minut, czyli trzeba sprawdzić ile przejedzie w 60 minut.
frac{130}{100}= frac{x}{60}
x= frac{1000}{13}km/h