zadania te dotyczą układów równań proszę o pomoc.
1. w klasie Ia jest o 25%więcej dziewcząt niż chłopców. Jeśli podwoimy liczbęchłopców będzie ich wtedy o 9 więcej niż dziewcząt. Ile jest dziewcząt, a ile chłopców?
2. Towar o łącznej masie 46 ton przywieziono do sklepu 13 ciężarówkami o ładowności 3 i 4 ton. Ile było ciężarówek mniejszych, a ile większych?
3. Za 5 kg jabłek i 6kg gruszek zapłacono łącznie 15zł i 60gr. gdyby kupiono2 razy więcej jabłek , a o 2 kg gruszek mniej niż poprzednio zapłaconoby 18 zł i 40gr. Ile kosztuje 1kg jabłek , a ile 1 kg gruszek?
ulady równań zadania z treścią
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
ulady równań zadania z treścią
1)
x-chłopcy
\(\displaystyle{ x+25 x}\) - dziewczyny
\(\displaystyle{ 2x=x+25 x+9}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} x=9}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
\(\displaystyle{ 12+25 12=15}\)
x-chłopcy
\(\displaystyle{ x+25 x}\) - dziewczyny
\(\displaystyle{ 2x=x+25 x+9}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} x=9}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
\(\displaystyle{ 12+25 12=15}\)