zadanie z 2 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie istotne
- Podziękował: 1 raz
zadanie z 2 niewiadomymi
(Jako humanistka majaca ost raz kontakt z matma w lo- co odbilo sie na jej znajmoci, mam nadzieje ze ktos pomoze... bo potrzebuje pewnych informacji). Mam pytanie jak policzyc ile % mogla miec ostatnia przyjeta osoba skoro w rekrutacji brana byla matura z przedmiotu X pomnozona przez 1,5 oraz z przedmiotu Y pomnozona przez 2. Ostatnia przyjeta osoba miala 378 punktow , na 450 (do czego udalo mi sie samej dotrzec). Jaki mogl byc wynik z przedmiotu X i Y....??
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 12 razy
zadanie z 2 niewiadomymi
\(\displaystyle{ 1,5x+2y=378}\)
Nieskonczenie wiele rozwiazan
378 to 84% z 450. Wiec mozna wyjsc z zalorzenia ze minimalnie ktos mial 84% z kazdej z matur, a nastepnie odchylac zgodnie z zachowaniem proporcji.
BTW, z matur mozna bylo otrzymac 50pkt+50pkt(podst. + rozsz.)
\(\displaystyle{ 100*1,5+100*2=350}\)
Wiec pewnie cos jeszcze liczylo sie przy kwalifikacji
Nieskonczenie wiele rozwiazan
378 to 84% z 450. Wiec mozna wyjsc z zalorzenia ze minimalnie ktos mial 84% z kazdej z matur, a nastepnie odchylac zgodnie z zachowaniem proporcji.
BTW, z matur mozna bylo otrzymac 50pkt+50pkt(podst. + rozsz.)
\(\displaystyle{ 100*1,5+100*2=350}\)
Wiec pewnie cos jeszcze liczylo sie przy kwalifikacji
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie istotne
- Podziękował: 1 raz
zadanie z 2 niewiadomymi
bardzo dziekuje za opowiedz.
Brana jest pod uwagę suma punktów uzyskanych na pisemnym egzaminie maturalnym z języka polskiego i wybranego języka obcego nowożytnego lub z języków klasycznych. Wynik matury rozszerzonej ze wszystkich przedmiotów oraz matury podstawowej z języków klasycznych zostaje przemnożony przez 1,5. We wszystkich typach matur i na wszystkich poziomach wyniki z języka obcego zostają dodatkowo przemnożone przez 2.
Wiec tylko 2 przedmioty?
Brana jest pod uwagę suma punktów uzyskanych na pisemnym egzaminie maturalnym z języka polskiego i wybranego języka obcego nowożytnego lub z języków klasycznych. Wynik matury rozszerzonej ze wszystkich przedmiotów oraz matury podstawowej z języków klasycznych zostaje przemnożony przez 1,5. We wszystkich typach matur i na wszystkich poziomach wyniki z języka obcego zostają dodatkowo przemnożone przez 2.
Wiec tylko 2 przedmioty?
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 12 razy
zadanie z 2 niewiadomymi
Jezyk polski chyba nie jest jezykiem klasycznym wiec dalej brakuje 25pkt.
x-liczba pkt z matury podstawowej
y- liczba pkt z matury rozszerzonej
\(\displaystyle{ x,y }\)
\(\displaystyle{ J. \ polski: \\
x+y*1,5\\
max=125 \\ \\
J. \ obcy \ klasyczny:\\
(x+y)*3\\
max=300\\ \\
J. \ obcy \ nowozytny: \\
(x+y*1,5)*2\\
max=250}\)
x-liczba pkt z matury podstawowej
y- liczba pkt z matury rozszerzonej
\(\displaystyle{ x,y }\)
\(\displaystyle{ J. \ polski: \\
x+y*1,5\\
max=125 \\ \\
J. \ obcy \ klasyczny:\\
(x+y)*3\\
max=300\\ \\
J. \ obcy \ nowozytny: \\
(x+y*1,5)*2\\
max=250}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie istotne
- Podziękował: 1 raz
zadanie z 2 niewiadomymi
da sie to jakoś policzyc w tym kokeretnym przypadku. Wliczjac jezyk polski do jezykow klasycznych i uwzglednaijac ze ostatnia przyjeta osoba miala miala 378 punktow na 450?
p.s. nie X + Y bo teraz jest tylko albo podstawa albo rozszerzenie. Postawy nie roztrujemy (bo podstawa = 1/2 rozsz)
Chyba powinno byc
\(\displaystyle{ \begin{cases}
1,5 X + 1,5 2 Y = 378
\\ 1,5 100 + 1,5 2 100= 450 \end{cases}}\)
X- jezyk polski
Y- jezyk obcy
Ale co dalej??:) Bo nie wiem:(
przeczytaj regulamin i instrukcję LaTeXa
scyth
p.s. nie X + Y bo teraz jest tylko albo podstawa albo rozszerzenie. Postawy nie roztrujemy (bo podstawa = 1/2 rozsz)
Chyba powinno byc
\(\displaystyle{ \begin{cases}
1,5 X + 1,5 2 Y = 378
\\ 1,5 100 + 1,5 2 100= 450 \end{cases}}\)
X- jezyk polski
Y- jezyk obcy
Ale co dalej??:) Bo nie wiem:(
przeczytaj regulamin i instrukcję LaTeXa
scyth
Ostatnio zmieniony 1 gru 2008, o 10:37 przez zblakana, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 28 lis 2008, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 12 razy
zadanie z 2 niewiadomymi
Jak chcesz napisac jakies rownania itp, to musisz przed rownaniem napisac "tex" a za "/tex" w nawiasach klamrowych.
Twoj uklad rownan nic nie daje, bo z drugiego wychodzi 450=450.
Zostaje Ci tylko pierwsze rownanie, ktore ma nieskonczenie wiele rozwiazan (wsumie to jest skonczona liczba rozwiazan, bo z matur mozna bylo dostac wynik wyrazony w liczbach calkowitych mieszczacych sie w ). Wogole to po co Ci te zadanie?
Twoj uklad rownan nic nie daje, bo z drugiego wychodzi 450=450.
Zostaje Ci tylko pierwsze rownanie, ktore ma nieskonczenie wiele rozwiazan (wsumie to jest skonczona liczba rozwiazan, bo z matur mozna bylo dostac wynik wyrazony w liczbach calkowitych mieszczacych sie w ). Wogole to po co Ci te zadanie?