Czesc pisze tresc zadania.
Dane sa dwa kawalki stopu zlota ze srebrem. W pierwszym kawalku masa zlota do masy srebra jest jak 2:3, a w drugim 3:7. Ile kilogramow nalezy odciac z kazdego kawalka, aby po stopieniu odcietych czesci otrzymac 1,6 kg stopu, w ktorym masa zlota do masy srebra bedzie jak 5:11?
Mysle nad tym juz dwa dni i niby juz wiem anic z tego.
W odpowiedzi jest napisane, ze:0,2 kg z pierwszego kawalka i 1,4 z drugiego, tylko jak to obliczyc?
Z gory dziekuje komukolwiek !!!!!!!!!!!!!!!!
Stopy metali ... zadanie ze stosunkiem mas ...
Stopy metali ... zadanie ze stosunkiem mas ...
sprawa jest prosta:
mamy taki układ równań
2/5x+3/10y=0,5kg - ilość złota
3/5x+7/10y=1,1kg - ilość srebra
gdzie x to masa pierwszego kawałka a y to masa drugiego
i z tego pewnie wychodzi x = 0,2 i y=1,4 ale mi się nie chce liczyć
mamy taki układ równań
2/5x+3/10y=0,5kg - ilość złota
3/5x+7/10y=1,1kg - ilość srebra
gdzie x to masa pierwszego kawałka a y to masa drugiego
i z tego pewnie wychodzi x = 0,2 i y=1,4 ale mi się nie chce liczyć
Stopy metali ... zadanie ze stosunkiem mas ...
lub:
x + y = 1,6 [kg]
(2/5)x = (3/10)y = 0,5 [kg]
z czego faktycznie wychodzi to, co trzeba
x + y = 1,6 [kg]
(2/5)x = (3/10)y = 0,5 [kg]
z czego faktycznie wychodzi to, co trzeba