Prędkości dwóch ciał

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Prędkości dwóch ciał

Post autor: MakCis »

2 ciała poruszają się po okręgu o długości 80cm. Jeśli poruszają się w tym samym kierunku, ciało A wyprzedza ciało B co 5 sekund, a jeśli poruszają się w przeciwnych kierunkach, ciało A mija ciało B co 2 sekundy. Oblicz ich prędkości.

Nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prędkości dwóch ciał

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 2(x+y)=80}\) oraz \(\displaystyle{ 5(x-y)=80}\)
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Prędkości dwóch ciał

Post autor: MakCis »

Nie rozumiem kompletnie skąd się wziął ten układ równań :/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prędkości dwóch ciał

Post autor: piasek101 »

MakCis pisze:Nie rozumiem kompletnie skąd się wziął ten układ równań :/
Jeśli poruszają się w tym samym kierunku to ich predkość względem siebie jest ,,mała" \(\displaystyle{ x-y}\);

jak w przeciwnym ,,duża" \(\displaystyle{ x+y}\).

prędkość * czas = droga (tyle do zrozumienia)
ODPOWIEDZ