Dł. boków równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy
Dł. boków równoległoboku.
Obwód równoległoboku wynosi 56, a stosunek długości jego wysokości jst równy 3:4. oblicz długości boków tego równoległoboku.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Dł. boków równoległoboku.
\(\displaystyle{ 2a+2b=56}\)
\(\displaystyle{ a+b=28}\)
\(\displaystyle{ b=28-a}\)
Zależność między wysokościami:
\(\displaystyle{ h_{1}=\frac{3}{4}h_{2}}\)
No i teraz rozważ, że:
\(\displaystyle{ ah_{1}=bh_{2}}\)
\(\displaystyle{ a+b=28}\)
\(\displaystyle{ b=28-a}\)
Zależność między wysokościami:
\(\displaystyle{ h_{1}=\frac{3}{4}h_{2}}\)
No i teraz rozważ, że:
\(\displaystyle{ ah_{1}=bh_{2}}\)