Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania o następującej treści:
Podczas sezonowej pracy na plantacji truskawek Kasia zebrała 40 kobiałek, Tomek 72 kobiałki, a Zosia 75 kobiałek truskawek. Dziwnym trafem średnia liczba kobiałek truskawek zebranych przez pozostałe osoby stanowiła średnią geometryczną liczb kobiałek Kasi, Tomka i Zosi. Oblicz, ile wszystkich osób pracowała na tej plantacji, wiedząc, że średnia liczba zebranych przez nich kobiałek truskawek była równa 61.
Średnie - zadanie o kobiałkach
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ....
- Podziękował: 2 razy
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Średnie - zadanie o kobiałkach
Średnia geometryczna Kasi, Tomka i Zosi:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{40\cdot{72}\cdot{75}}=60}\)
Średnia arytmetyczna Kasi, Tomka i Zosi:
\(\displaystyle{ \frac{187}{3}}\)
Prócz nich było x osób, więc:
\(\displaystyle{ \frac{x\cdot{60}+3\cdot{\frac{187}{3}}}{x+3}=61}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{40\cdot{72}\cdot{75}}=60}\)
Średnia arytmetyczna Kasi, Tomka i Zosi:
\(\displaystyle{ \frac{187}{3}}\)
Prócz nich było x osób, więc:
\(\displaystyle{ \frac{x\cdot{60}+3\cdot{\frac{187}{3}}}{x+3}=61}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)