Zad.1
Plan szkoły jest w skali 1:30000.Długość pawilonu na planie wynosi 3cm.Jaka jest jego rzeczywista długość
Zad.2
Długość boiska szkolnego wynosi 18m a jego długość na mapie wynosi 2cm.W jakiej skali jest mapa
Zad.3.
Oblicz powierzchnię boiska na mapie w skali 1:10000 jesli w rzeczywistości ta powierzchnia wynosi 2,25a.
Zad.4
Kasia zuzyla wode i cukier.5% roztwor wody z cukrem wazył 5000g.Ile g wody i cukru zużyla?
Zad.5
Oblicz V sześcianu o polu powierzchni 54m do kwadratu
przekątnej 2,5\(\displaystyle{ \sqrt{} 3}\)
Zad.6
Do naczynia nalano 0,45 l wody.Jaki procent objętości tego naczynia stanowi objętosci tego naczynia stanowi objetosc wody jesli na początku w naczyniu było 0,75l wody?
Zadania
- belzebub16
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 13:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie ważne
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 4 razy
Zadania
zad4
rozwiązujemy prosty układ równań
\(\displaystyle{ {\frac{cukier}{cukier+woda}=\frac{5}{100}}\)
Cukier+Woda=5000g
Z tego wychodzi że zużyto 250g cukru i 4750g wody
rozwiązujemy prosty układ równań
\(\displaystyle{ {\frac{cukier}{cukier+woda}=\frac{5}{100}}\)
Cukier+Woda=5000g
Z tego wychodzi że zużyto 250g cukru i 4750g wody
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
Zadania
przyjmijmy, że boisko to prostokąt o bokach a i b:
\(\displaystyle{ ab=2,25a=225m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{10000}a\cdot \frac{1}{10000}b=\frac{1}{100000000}ab=\frac{1}{100000000}\cdot 225m^{2}=\frac{1}{100000000}\cdot 225000000 mm^{2}=2,25mm^{2}}\)
\(\displaystyle{ ab=2,25a=225m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{10000}a\cdot \frac{1}{10000}b=\frac{1}{100000000}ab=\frac{1}{100000000}\cdot 225m^{2}=\frac{1}{100000000}\cdot 225000000 mm^{2}=2,25mm^{2}}\)
Zadania
Zad.7
Oblicz stęzenie wody morskiej jesli na 100g wody przypada 20g soli
Zad.8
Zosia droge 600m przebyla w 10min.podaj jej predkosc w km/h
Zad.8
Oblicz o ile procent zwiekszy sie pole prostokąta o wymiarach 1,5mX 50cm jesli wymiary zwiekszymy o 50 cm
Zad.9
Oblicz stęzenie wody morskiej jesli na 100g wody przypada 20g soli
Zad.8
Zosia droge 600m przebyla w 10min.podaj jej predkosc w km/h
Zad.8
Oblicz o ile procent zwiekszy sie pole prostokąta o wymiarach 1,5mX 50cm jesli wymiary zwiekszymy o 50 cm
Zad.9