zad.1 Matka i córka mają razem 46 lat. Dziesięć lat temu matka miała dwa razy więcaj lat niż córka ma teraz. W jakim wieku będzie każda z nich za 6 lat ?
zad.2 Wciągu roku cenę samochodu obniżono trzykrotnie o 10 % .Ile kosztuje obecnie samochód , jeżeli jego cena jest o 16260 zł niższa od wyjściowej?
zad.3 Za pewną sumę pieniędzy można kupić 18 kg cukierków po 25,00 zł za 1 kg. Ile kg cukierków o 80% droższych można kupić za tę samą sumę pieniędzy?
jaka to suma?
+
zad.4
Podaj najmniejsząliczbę naturalną spełniającąnierówność:
-( 2x+ 3) 2-( 3- 2x) 2 qslant 2(3-2x 2)-2x
zad.5 rozwiąż równania :
a) x- 3 : x- 2 = 3 +1 : 1+ 2
b) 5+ x-2 : 3 = -4(2-3x)+2/3
c)10-(2x-5) 2= (5-2x)(5+2x)
zad. z treścią
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
zad. z treścią
1)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=46 \\ 2(x-10)=y-10 \end{cases}}\)
2)
\(\displaystyle{ x-(0,9)^{3}x=16260}\)
3)
\(\displaystyle{ 18\cdot{25}=x\cdot{25\cdot{1,8}}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=46 \\ 2(x-10)=y-10 \end{cases}}\)
2)
\(\displaystyle{ x-(0,9)^{3}x=16260}\)
3)
\(\displaystyle{ 18\cdot{25}=x\cdot{25\cdot{1,8}}}\)