rownanie kw.

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
martacoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 6 mar 2007, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: skas:)
Podziękował: 1 raz

rownanie kw.

Post autor: martacoo »

na przyjecie przygotowano 10 l napoju. poniewaz przyszlo o 5 osob wiecej niz sie spodziwano na kazda osobe wypadlo o 10 ml mniej. ile osob bylo na przyjeciu???
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

rownanie kw.

Post autor: Dargi »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{10}{x}=y \\ \frac{10}{x+5}=y-0,01 \end{cases}}\)
Policz ten układ gdzie x to liczba osób zaproszonych.
martacoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 6 mar 2007, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: skas:)
Podziękował: 1 raz

rownanie kw.

Post autor: martacoo »

a czym bedzie y?
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

rownanie kw.

Post autor: Dargi »

y to liczba litrów napoju przypadająca na jedną osobę.
martacoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 6 mar 2007, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: skas:)
Podziękował: 1 raz

rownanie kw.

Post autor: martacoo »

dziekuje za pomoc;)
ODPOWIEDZ