Zadanie z treścią z funckji kwadratowej.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Zadanie z treścią z funckji kwadratowej.
W pewnej firmie jest centrala telefoniczna, za pomocą której można dokonać \(\displaystyle{ 435}\) różnych połączeń telefonicznych. Ile numerów wewnętrznych ma ta centrala?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zadanie z treścią z funckji kwadratowej.
Jeśli mamy dwa numery, możemy wykonać jedno połączenie.
Jeśli mamy trzy, możemy wykonać 3=2+1+0 połączeń.
Jeśli mamy cztery, możemy wykonać 6=3+2+1+0 połączeń.
Jeśli mamy n, możemy wykonać (n-1)+(n-2)+...+2+1+0 połączeń, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)\cdot n}{2}=435 \\
n(n-1)=870 \\
n=30}\)
Jeśli mamy trzy, możemy wykonać 3=2+1+0 połączeń.
Jeśli mamy cztery, możemy wykonać 6=3+2+1+0 połączeń.
Jeśli mamy n, możemy wykonać (n-1)+(n-2)+...+2+1+0 połączeń, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)\cdot n}{2}=435 \\
n(n-1)=870 \\
n=30}\)