bardzo bym prosila o pomoc w zadaniach. CHcialabym pomoc bratu , ale nigdy nie byłam dobra w zadaniach z trescia.... Z góry dziki:*
zadanie 1
W kolejce hrabiny S., znanej miłośniczki biżuterii, było aż 40% naszyjników, w tym 30% naszyjnikow z brylantami. JAki procent z calej kolekcji stanowiły naszyjniki z brylantami?
Jakii procent calej kolekcji stanowily inne naszyjniki??
zadanie 2
Pierwsze 3 minuty lekcji zajęło sprawdzanie obecnosci , przez następne kilkanaście minut uczniowie pisali sprawdzian, a resztę lekcji, czyli 60% godziny lekcyjnej, zajęło omawianie wyjazdu na wycieczkę. Ile minut uczniowie pisali sprawdzian??
obliczanie procentu danej liczby
- asia344
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 8 razy
obliczanie procentu danej liczby
ad.2
\(\displaystyle{ 45\to 100\%}\)
\(\displaystyle{ x\to 60\%}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{45\cdot60}{100}=27}\)
Sprawy wycieczki zajęły 27 minut, a sprawdzanie obecności 3 minuty więc 27+3=30minut
Czyli 45min - 30 min = 15 minut
Odp: Uczniowie pisali sprawdzian przez 15 minut.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ 45\to 100\%}\)
\(\displaystyle{ x\to 60\%}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{45\cdot60}{100}=27}\)
Sprawy wycieczki zajęły 27 minut, a sprawdzanie obecności 3 minuty więc 27+3=30minut
Czyli 45min - 30 min = 15 minut
Odp: Uczniowie pisali sprawdzian przez 15 minut.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
obliczanie procentu danej liczby
Dzięki wielkie, szkoda że nie pierwsze, ale liczę na pomoc kogoś innego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
obliczanie procentu danej liczby
zad 1
hrabina miala x sztuk naszyjników, w tym 30% naszyjniki z brylantami.
naszyjnikow wiec bylo 0,4x, a z brylantami stanowily 30% liczby wszystkiej bizuteri, czyli
0,3 *0,4x = 0,12x zatem 12%calej kolekcji stanowia naszyjniki z brylantami
hrabina miala x sztuk naszyjników, w tym 30% naszyjniki z brylantami.
naszyjnikow wiec bylo 0,4x, a z brylantami stanowily 30% liczby wszystkiej bizuteri, czyli
0,3 *0,4x = 0,12x zatem 12%calej kolekcji stanowia naszyjniki z brylantami