Turniej szachowy

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
madzia1970
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z Polski
Podziękował: 10 razy

Turniej szachowy

Post autor: madzia1970 »

W turnieju szachowym w systemie każdy z każdym rozegrano 66 gier. Ilu zawodników uczestniczyło w turnieju?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Turniej szachowy

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ n\in {N}}\)

\(\displaystyle{ {n\choose2}=66}\)

\(\displaystyle{ n=12}\)
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Turniej szachowy

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ {n\choose 2}=\frac{n(n-1)}{2}=66}\)
\(\displaystyle{ (n(n-1)=132) n=12}\)
ODPOWIEDZ