Kredyt w wysokości 10 000zl ma być spłacony jednorazowo wraz z odsetkami po n latach. Co roku bank nalicza do kwoty kredytu, powiększonej juz o należne odsetki, 10%. Na ile lat został zaciągnięty kredyt, jeżeli trzeba będzie spłacić 14 641zl?
Prosze o pomoc... nie bardzo wiem jak sę za to zabrać... Z gory dziekuje...
Kredyt...
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Kredyt...
kapitął \(\displaystyle{ 10 000}\)
po roku będzie \(\displaystyle{ 1,1 10 000}\)
po dwóch latach \(\displaystyle{ 1,1 (1,1 10 000) = 1,1^2 10 000}\)
po n latach \(\displaystyle{ 1,1 (1,1^{n-1} 10 000) = 1,1^n 10 000}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ 1,1^n 10 000 = 14641}\)
Stąd: \(\displaystyle{ 1,1^n=1,4641}\)
A zatem \(\displaystyle{ n=4}\).
po roku będzie \(\displaystyle{ 1,1 10 000}\)
po dwóch latach \(\displaystyle{ 1,1 (1,1 10 000) = 1,1^2 10 000}\)
po n latach \(\displaystyle{ 1,1 (1,1^{n-1} 10 000) = 1,1^n 10 000}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ 1,1^n 10 000 = 14641}\)
Stąd: \(\displaystyle{ 1,1^n=1,4641}\)
A zatem \(\displaystyle{ n=4}\).