Liczby nieparzyste...

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Pettek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2007, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło

Liczby nieparzyste...

Post autor: Pettek »

Miałem to zadanie na teście, typowe zadanie na odpowiedzi a, b, c, d. Pokombinowałem trochę i okazało się, że wynik, który mi wyszedł był w jednej z odpowiedzi, więc zaznaczyłem, jednak gdyby ktoś mi kazał wytłumaczyć jak to zrobiłem nie potrafiłbym w żaden sposób wytłumaczyć (oczywiście wynik mógłbyć dobry) - ale przejdźmy do meritum. Oto zadanie

Suma wszystkich liczb nieparzystych od 1 do 1001 wynosi...

Proszę o rozwiązanie. Mi wyszło 251001. Najlepiej rozwiązanie - z uzasadnieniem. Z góry dzięki ;P
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Liczby nieparzyste...

Post autor: wb »

1+3+5+...+499+501+503+...+997+999+1001=

=(1+1001)+(3+999)+(5+997)+...+(499+503)+501=250*1002+501=251001
ODPOWIEDZ