Zadania z ukladami rownan

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
inco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zadania z ukladami rownan

Post autor: inco »

1> W drukarni BETEXT za wydrukowanie 1000 ksiazek trzeba zaplacic 5000 zl, ale za wydrukowanie kazdej nastepnej ksiazki placi sie juz tylko 4 zl. Ile ksiazek mozemy wydrukowac za 10000 zl ?

2> Na poczatku pewnego bardzo waznego zebrania bylo o 5 kobiet wiecej niz mezczyzn. Po 15 minutach przyszli jeszcze spoznieni pan Jozio i trzy panie z ksiegowosci. Wtedy znudziny pan Tadeusz zauwazyl, ze kobiet jest dwa razy wiecej niz mezczyzn. Ile osob bylo wowczas na sali ?

3> Basia jest o 5 lat starsza od Agnieszki. Rok temu byla dwa razy starsza od Agnieszki. Ile lat ma Agnieszka ?

Prosze o pomoc, poniewaz nie zabardzo odnajduje sie w tych zadaniach.
Awatar użytkownika
asia344
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Września
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 8 razy

Zadania z ukladami rownan

Post autor: asia344 »

ad 3
x to wiek agi
y to wiek basi

\(\displaystyle{ \begin{cases}x+5=y\\2(x-1)=y-1\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}x-y=-5\\2x-y=-1+2\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}-x+y=5\\2x-y=1\end{cases}}\)

czyli \(\displaystyle{ x=6}\)
więc Aga ma teraz 6 lat, a Basia 11
Pozdrawiam
Eldian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 4 gru 2006, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Zadania z ukladami rownan

Post autor: Eldian »

1.

\(\displaystyle{ 10000-5000=5000}\)

\(\displaystyle{ 5000/4=1250}\)

\(\displaystyle{ 1250 + 1000 = 2250}\)

Czyli wychodzi że można 2250 książek. Jak dla mnie troche dziwne
ODPOWIEDZ