Ile jabłek było w skrzynce?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 13:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Ile jabłek było w skrzynce?
Ogrodnik zebrał 110 kg jabłek, które ułożył w trzech jednakowych skrzynkach. Jedna skrzynka ważyła brutto 34 3/4 kg. a druga 36,3 kg. Trzy puste skrzynki ważą razem 6 3/4 kg. Ile jabłek było w trzeciej skrzynce?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 13:45 przez ramzes_94, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Ile jabłek było w skrzynce?
Jedna pusta skrzynka waży: 2,25
W pierwszej skrzynce było: 34,75-2,25=32,5 kg jabłek
W drugiej: 36,3-2,25=34,05 kg jabłke
Z tego wynika, że w trzeciej musiało być:
110-(32,5+34,05)=43,45 kg
W pierwszej skrzynce było: 34,75-2,25=32,5 kg jabłek
W drugiej: 36,3-2,25=34,05 kg jabłke
Z tego wynika, że w trzeciej musiało być:
110-(32,5+34,05)=43,45 kg