Kowalski i Nowak - podróż i średnie prędkości.
- Glucio
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 mar 2007, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Kowalski i Nowak - podróż i średnie prędkości.
Z miejscowość A do odległej o 220km miejscowości B wyjechał samochodem pan Kowalski, a w tym samym czasie z miejscowości A wyjechał pan Nowak. Mineli się po 2h. Pan Kowalski cała trasę pokonał 1,5 raza szybciej nić pan Nowak. Z jakimi średnimi prędkościami jechali ci Panowie?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 08:31 przez Glucio, łącznie zmieniany 1 raz.
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Kowalski i Nowak - podróż i średnie prędkości.
x - predkosc pana Kowalskiego
y - predkosc pana Nowaka
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1,5y\\x+y=\frac{220}{2}\end{cases}
\begin{cases} x=66\\y=44\end{cases}}\)
y - predkosc pana Nowaka
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1,5y\\x+y=\frac{220}{2}\end{cases}
\begin{cases} x=66\\y=44\end{cases}}\)