Witam mam problem z tymi zadaniami.
Ania i Wojtek dostali od mamy taka sama kwote pieniedzy na drugie sniadanie. Wojtek kupil dwie bulki i herbate, a Ania kupila bulke i dwie herbaty. Wojtkowi zostalo 50g, a Ani 1,40zl. Herbata kosztowala 90 gr. Ile kosztowala jedna bulka ?
2) Normalny bilet do kina jest o 3 zl drozszy od ulgowego. Pani Kotlowska poszla do kina z dwojgiem dzieci i zaplacila za bilety 39 zl. Ile kosztowal bilet ulgowy, a ile normalny ?
3) Lancuszek z wisiorkiem kosztuje 105 zl. Gdyby wisiorek byl tanszy o 8 zl, a lancuszek drozszy o 20%, to komplet kosztwalby rowno 100 zl. Ile kosztuje wisiorek ?
Zadania z wykorzystaniem układów równań
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadania z wykorzystaniem układów równań
2)
x to ulgowy
\(\displaystyle{ 2x+x+3=39}\)
\(\displaystyle{ 3x=36}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
bilet normalny kosztuje więc 15 zł
x to ulgowy
\(\displaystyle{ 2x+x+3=39}\)
\(\displaystyle{ 3x=36}\)
\(\displaystyle{ x=12}\)
bilet normalny kosztuje więc 15 zł
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Zadania z wykorzystaniem układów równań
1)
x-kwota jaka dostali na początku
y-cena bułki
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y+90=x-50\\y+180=x-140\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=2y+140}\)
\(\displaystyle{ y+180=2y+140-140}\)
\(\displaystyle{ y=180}\)
3)
x-wisiorek
y-łańcuszek
\(\displaystyle{ \begin{cases} y+x=105\\x-8+120 y=100\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=105-x}\)
\(\displaystyle{ x-8+1.2(105-x)=100}\)
\(\displaystyle{ -0.2x=-18}\)
\(\displaystyle{ x=90}\)
x-kwota jaka dostali na początku
y-cena bułki
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y+90=x-50\\y+180=x-140\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x=2y+140}\)
\(\displaystyle{ y+180=2y+140-140}\)
\(\displaystyle{ y=180}\)
3)
x-wisiorek
y-łańcuszek
\(\displaystyle{ \begin{cases} y+x=105\\x-8+120 y=100\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=105-x}\)
\(\displaystyle{ x-8+1.2(105-x)=100}\)
\(\displaystyle{ -0.2x=-18}\)
\(\displaystyle{ x=90}\)