Zbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bielsko-biała
Zbiory
Dane są zbiory A={x:x\(\displaystyle{ \in R}\)\(\displaystyle{ \cap}\)\(\displaystyle{ log_\frac{1}{3}}\)(x�+8x)+2≥0} oraz B={x:x\(\displaystyle{ \in R}\)\(\displaystyle{ \cap}\)\(\displaystyle{ 3^{x+1}}\)\(\displaystyle{ 3^{x-1}}\)\(\displaystyle{ \cap}\)B,A\(\displaystyle{ \cup}\)B,A'\(\displaystyle{ \cap}\)B'
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Zbiory
zbiór A:
\(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{3}} (x^{2}+8x) + 2 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{3}} (x^{2}+8x) qslant \log_{\frac{1}{3}} 9}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+8x-9 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x \wedge x^{2}+8x>0}\)
\(\displaystyle{ x \cap x [(-\infty,-8)\cup (0,+\infty)] \cap x \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ x [ ]}\)
zbiór B:
(tam powinno być raczej tak: \(\displaystyle{ 3^{x+1}+3^{x-1} (-\infty,2)}\)
dalej spróbuj sama, jeśli będą jeszcze jakieś problemy to napisz
\(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{3}} (x^{2}+8x) + 2 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{3}} (x^{2}+8x) qslant \log_{\frac{1}{3}} 9}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+8x-9 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x \wedge x^{2}+8x>0}\)
\(\displaystyle{ x \cap x [(-\infty,-8)\cup (0,+\infty)] \cap x \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ x [ ]}\)
zbiór B:
(tam powinno być raczej tak: \(\displaystyle{ 3^{x+1}+3^{x-1} (-\infty,2)}\)
dalej spróbuj sama, jeśli będą jeszcze jakieś problemy to napisz