dwie zależne sumy w procentach

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
pigwaMAX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 gru 2019, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 23
Podziękował: 1 raz

dwie zależne sumy w procentach

Post autor: pigwaMAX »

Cześć. Posiadam dwie sumy, które są przypisane do licznika "plusów" i "minusów" na stronie internetowej.
Zazwyczaj owe liczniki na stronach są wyświetlane w sposób liczbowy, a ja chciałbym wyświetlić te wyniki w sposób procentowy. Jak to obliczyć aby wynik zawsze mieścił się w granicy 0-100% względem obu sum, niezależnie od ich wartości?? Zapoda ktoś nieskomplikowany wzór aby łatwo dało się to zaprogramować?
Przykładowo jak przedstawić wynik procentowy dla obu sum na jednym wykresie 0-100%:
a) plus=50 / minus=16
b) plus=1765 / minus=2567

z góry dzięki za pomoc!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: dwie zależne sumy w procentach

Post autor: a4karo »

Plus%=plus/(plus+minus)
ODPOWIEDZ