Cena masła i maślanki

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
dominik_fil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 sty 2010, o 01:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SP
Podziękował: 1 raz

Cena masła i maślanki

Post autor: dominik_fil »

Mamy (\(\displaystyle{ 2\cdot 200\,g}\)) \(\displaystyle{ 400\,g}\) śmietany 36% za \(\displaystyle{ 2\cdot 2,84\,\text{zł}=5,68}\)
Faktycznie tej śmietany jest \(\displaystyle{ 426\,g}\)

Robimy z niej mało i maślankę i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 165\, g}\) masła
\(\displaystyle{ 225\, g}\) maślanki

Jaki będzie koszt masła a jaki maślanki?

Ja to zrobiłem tak, nie wiem czy dobrze.

\(\displaystyle{ 426\, g - 5,68\,\text{zł}\\
165\, g - x}\)

\(\displaystyle{ x = 2,2\,\text{zł}}\) koszt masła

\(\displaystyle{ 426\, g - 5,68\,\text{zł}\\
225\, g - x}\)

\(\displaystyle{ x= 3\,\text{zł}}\) koszt maślanki

Czyli \(\displaystyle{ 165\,g+225\,g=390\, g}\) produkty a pozostałe \(\displaystyle{ 36\, g}\) produktu zostało stracone a wartość tego to \(\displaystyle{ 0,48\,\text{zł}}\).

Czy dobrze to liczę?
Ostatnio zmieniony 7 lut 2022, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Cena masła i maślanki

Post autor: pesel »

dominik_fil pisze: 7 lut 2022, o 22:43 Czy dobrze to liczę?
Nie, nie liczysz tego poprawnie.
dominik_fil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 sty 2010, o 01:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SP
Podziękował: 1 raz

Re: Cena masła i maślanki

Post autor: dominik_fil »

A jak to liczyć poprawnie?
ODPOWIEDZ