Różnica dwóch liczb niewymiernych

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: Damieux »

Witam,
czy prawdą jest to, że różnica dwóch różnych liczb niewymiernych jest liczbą wymierną?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: AiDi »

A czy \(\displaystyle{ \pi-\sqrt{2}}\) jest wymierne?
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: Damieux »

Raczej nie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: Jan Kraszewski »

Damieux pisze: 30 sty 2022, o 10:56 czy prawdą jest to, że różnica dwóch różnych liczb niewymiernych jest liczbą wymierną?
Bez dodania kwantyfikatora to pytanie jest niepełne. Każdych dwóch? Pewnych dwóch?

JK
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: Damieux »

Chodziło o każdych, ale już wyjaśnione, że nie.
W takim razie, czy istnieją takie dwie liczby niewymierne, których różnica jest liczbą wymierną?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ \sqrt{2} \wedge \sqrt{2} }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: Jan Kraszewski »

arek1357 pisze: 30 sty 2022, o 12:26 \(\displaystyle{ \sqrt{2} \wedge \sqrt{2} }\)
Miały być różne, ale to niewielka różnica: \(\displaystyle{ \sqrt{2} }\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2}-1. }\)

JK
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 425
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Różnica dwóch liczb niewymiernych

Post autor: Damieux »

Ok dziękuję za wyjaśnienie :)
ODPOWIEDZ