Obliczanie lat
-
Karolinaa0
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Obliczanie lat
Rzymianie liczyli lata od założenia Rzymu, co według obliczeń starożytnych miało miejsce w roku \(\displaystyle{ 753}\) p.n.e. Historycy przyjmują, że cesarstwo rzymskie upadło w \(\displaystyle{ 476}\)r. n.e. Zapisz, który to był rok od założenia Rzymu.
Wiem, że zadanie to należałoby rozwiązać w ten sposób, że \(\displaystyle{ 753 + 476 − 1 = 1228}\) ,,\(\displaystyle{ −1}\)'' to odjęty rok zerowy.
Natomiast ja nie potrafię zrozumieć, dlaczego ten rok odejmujemy, skoro od \(\displaystyle{ 753}\) r. p.n.e. do \(\displaystyle{ 1}\)r. p.n.e. mija \(\displaystyle{ 753}\) lat, a następnie od \(\displaystyle{ 1}\) r. n.e. do \(\displaystyle{ 476}\)r.n.e. mija kolejne \(\displaystyle{ 476}\) lat, więc według mnie bez roku zerowego mija \(\displaystyle{ 476+753=1229}\) lat.
Z góry bardzo dziękuję.
Wiem, że zadanie to należałoby rozwiązać w ten sposób, że \(\displaystyle{ 753 + 476 − 1 = 1228}\) ,,\(\displaystyle{ −1}\)'' to odjęty rok zerowy.
Natomiast ja nie potrafię zrozumieć, dlaczego ten rok odejmujemy, skoro od \(\displaystyle{ 753}\) r. p.n.e. do \(\displaystyle{ 1}\)r. p.n.e. mija \(\displaystyle{ 753}\) lat, a następnie od \(\displaystyle{ 1}\) r. n.e. do \(\displaystyle{ 476}\)r.n.e. mija kolejne \(\displaystyle{ 476}\) lat, więc według mnie bez roku zerowego mija \(\displaystyle{ 476+753=1229}\) lat.
Z góry bardzo dziękuję.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: Obliczanie lat
Dobrze, że masz wątpliwości.
Z tymi latami to zawsze był kłopot.
Patrz : ile lat przeżyłem od 2009 do 2020r ?
Odp: 11.
Nie jest to takie oczywiste, bo w zadaniu nie było precyzji.
Jeśli przyjmiemy, że od początku 2009 do końca 2020 to już tak nie wyjdzie.
W takich zadaniach z datami przyjęto (chyba) obliczanie upływu czasu od ,,środków" danych lat; albo od konkretnej daty (dzień miesiąc) do identycznej w tym drugim.
Więc od 2003 do 2007 upływa 4 lata.
Teraz nareszcie o tych przed naszą erą i w naszej erze.
Dla ułatwienia biorę 3 rok p.n.e. i 2 rok n.e.
I liczę na palcach :
od trzeciego do drugiego mam jeden rok
od drugiego do pierwszego jeden
od pierwszego p.n.e do pierwszego n.e jeden (bo brak tego zerowego o którym piszą)
od pierwszego do drugiego jeden.
Razem cztery lata.
Z tymi latami to zawsze był kłopot.
Patrz : ile lat przeżyłem od 2009 do 2020r ?
Odp: 11.
Nie jest to takie oczywiste, bo w zadaniu nie było precyzji.
Jeśli przyjmiemy, że od początku 2009 do końca 2020 to już tak nie wyjdzie.
W takich zadaniach z datami przyjęto (chyba) obliczanie upływu czasu od ,,środków" danych lat; albo od konkretnej daty (dzień miesiąc) do identycznej w tym drugim.
Więc od 2003 do 2007 upływa 4 lata.
Teraz nareszcie o tych przed naszą erą i w naszej erze.
Dla ułatwienia biorę 3 rok p.n.e. i 2 rok n.e.
I liczę na palcach :
od trzeciego do drugiego mam jeden rok
od drugiego do pierwszego jeden
od pierwszego p.n.e do pierwszego n.e jeden (bo brak tego zerowego o którym piszą)
od pierwszego do drugiego jeden.
Razem cztery lata.
-
Karolinaa0
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Re: Obliczanie lat
Ja jak najbardziej rozumiem, co ma Pan na myśli. Wiem, że istnieje różnica pomiędzy tym, ile lat mija od jakiegoś wydarzenia oraz pomiędzy sumą liczby lat.
Według mnie od założenia Rzymu upłynęło \(\displaystyle{ 1228}\) lat, ale był to \(\displaystyle{ 1229}\). rok od założenia Rzymu (a polecenie brzmi: ,,Zapisz, który to był rok od założenia Rzymu." a nie ,,Zapisz ile lat minęło od założenia Rzymu")
Dlatego według mnie poprawna odpowiedź do tego zadania to: \(\displaystyle{ 1229}\). Niestety większość odpowiedzi w internecie oraz przede wszystkim odpowiedź autora zadania w podręczniku to \(\displaystyle{ 1228}\).
Dlatego chciałam się upewnić czy moje przypuszczenia odnośnie tego, że autor popełnił błąd, są słuszne:)
Według mnie od założenia Rzymu upłynęło \(\displaystyle{ 1228}\) lat, ale był to \(\displaystyle{ 1229}\). rok od założenia Rzymu (a polecenie brzmi: ,,Zapisz, który to był rok od założenia Rzymu." a nie ,,Zapisz ile lat minęło od założenia Rzymu")
Dlatego według mnie poprawna odpowiedź do tego zadania to: \(\displaystyle{ 1229}\). Niestety większość odpowiedzi w internecie oraz przede wszystkim odpowiedź autora zadania w podręczniku to \(\displaystyle{ 1228}\).
Dlatego chciałam się upewnić czy moje przypuszczenia odnośnie tego, że autor popełnił błąd, są słuszne:)
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: Obliczanie lat
,,Który to był rok..." - dla mnie brzmi dziwnie.
Uważałem, że to wyjaśniłem (chodziło tylko o wyjaśnienie skąd to odejmowanie jedynki) - jak widać niekoniecznie.
Apoloniusz liczył lata od 3 roku p.n.e. do 2 roku n.e.
Który to był rok od początku liczenia ?
Patrz jak robiłem wyżej - zgodnie z przyjętymi uproszczeniami.
Uważałem, że to wyjaśniłem (chodziło tylko o wyjaśnienie skąd to odejmowanie jedynki) - jak widać niekoniecznie.
Apoloniusz liczył lata od 3 roku p.n.e. do 2 roku n.e.
Który to był rok od początku liczenia ?
Patrz jak robiłem wyżej - zgodnie z przyjętymi uproszczeniami.
-
Karolinaa0
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Re: Obliczanie lat
Według mnie minęły cztery lata od początku liczenia i był to piąty rok od początku liczenia. Czy w takim razie powinnam sformułowanie ,,który to był rok" traktować jako lata, które minęły, a nie tak jak sumę liczby lat?
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: Obliczanie lat
Już Ci pisałem ,,Który to był rok od założenia Rzymu ? " w tym konkretnym przypadku nie jest zbyt szczęśliwie dobrane.
Jeśli zinterpretujesz (mój przykład), że trzeci to pierwszy rok, drugi to drugi rok, pierwszy to trzeci, pierwszy to czwarty, drugi to piąty - to wg mnie trzeba w rozwiązaniu to wyraźnie napisać.
Jeśli zinterpretujesz (mój przykład), że trzeci to pierwszy rok, drugi to drugi rok, pierwszy to trzeci, pierwszy to czwarty, drugi to piąty - to wg mnie trzeba w rozwiązaniu to wyraźnie napisać.
-
Karolinaa0
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Re: Obliczanie lat
Czy w takim razie poprawną odpowiedzią jest tylko \(\displaystyle{ 1228}\)r.? A \(\displaystyle{ 1229}\)r. byłby poprawny tylko w przypadku, gdybym uargumentowała to nieznajomością dokładnego dnia/miesiąca założenia i upadku Rzymu i tym, że założenie miasta przyjęłam na początek roku \(\displaystyle{ 753}\)p.n.e, a za upadek przyjęłam koniec \(\displaystyle{ 476}\) r.n.e, ale generalnie powinnam wiedzieć, że zawsze w zadaniach przyjmuje się środek danego dnia/miesiąca/roku, jeśli autor sam tego nie uwzględni?
Dodano po 8 minutach 37 sekundach:
1.) Teraz sprawdziłam, że założenie Rzymu nastąpiło w kwietniu zaś upadek we wrześniu. Czy w takim wypadku jedyną poprawną odpowiedzią byłby \(\displaystyle{ 1228}\)r.?
2.) A opierając się tylko na faktach wynikających z treści zadania, mogłabym podać zarówno datę \(\displaystyle{ 1228}\)r. jak i \(\displaystyle{ 1229}\)r. argumentując je tak jak w powyższym komentarzu?
Z góry bardzo dziękuję i dziękuję za wcześniejsze wyjaśnienia i olbrzymie pokłady cierpliwości:)
Dodano po 8 minutach 37 sekundach:
1.) Teraz sprawdziłam, że założenie Rzymu nastąpiło w kwietniu zaś upadek we wrześniu. Czy w takim wypadku jedyną poprawną odpowiedzią byłby \(\displaystyle{ 1228}\)r.?
2.) A opierając się tylko na faktach wynikających z treści zadania, mogłabym podać zarówno datę \(\displaystyle{ 1228}\)r. jak i \(\displaystyle{ 1229}\)r. argumentując je tak jak w powyższym komentarzu?
Z góry bardzo dziękuję i dziękuję za wcześniejsze wyjaśnienia i olbrzymie pokłady cierpliwości:)
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Obliczanie lat
Może podpowiem, że mimo spierania się o rok założenia Rzymu, to dzień (21 kwiecień) przedmiotem sporów nie był.
Za koniec Cesarstwa Zachodniorzymskiego przyjmuje się 4 września 476 n.e. gdy w Rawennie (jakieś 350 kilometrów od Rzymu) cesarz Romulus August dostaje się do niewoli i zostaje zdetronizowany.
1 AUC: 21 IV 753 p.n.e. - 20 IV 752 p.n.e.
2 AUC: 21 IV 752 p.n.e. - 20 IV 751 p.n.e.
...
...
753 AUC: 21 IV 1 p.n.e. - 20 IV 1 n.e.
...
...
1129 AUC: 21 IV 476 n.e. -20 IV 477 n.e.
Za koniec Cesarstwa Zachodniorzymskiego przyjmuje się 4 września 476 n.e. gdy w Rawennie (jakieś 350 kilometrów od Rzymu) cesarz Romulus August dostaje się do niewoli i zostaje zdetronizowany.
1 AUC: 21 IV 753 p.n.e. - 20 IV 752 p.n.e.
2 AUC: 21 IV 752 p.n.e. - 20 IV 751 p.n.e.
...
...
753 AUC: 21 IV 1 p.n.e. - 20 IV 1 n.e.
...
...
1129 AUC: 21 IV 476 n.e. -20 IV 477 n.e.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2021, o 23:15 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Karolinaa0
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Re: Obliczanie lat
W takim razie jaka jest poprawna odpowiedź? \(\displaystyle{ 1228}\)r. czy \(\displaystyle{ 1229}\)r. ? Z góry bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36102
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5346 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Obliczanie lat
Chyba autorowi tego bubla nie o to chodziło.
Sądzę że fraza:
Stąd wynik: MCCXXIX auc (o ile nie pomyliłem się w rachunkach).
Sądzę że fraza:
miała być interpretowana jako: Zapisz, który to był rok ab urbe condita.
Stąd wynik: MCCXXIX auc (o ile nie pomyliłem się w rachunkach).
-
Karolinaa0
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Re: Obliczanie lat
Z tym że odpowiedziach do tego podręcznika widnieje rok \(\displaystyle{ 1228}\) MMCCXXVIII. I moje pytanie brzmi:
1) czy jest błąd w podręczniku w odpowiedziach i poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ 1229}\) czy może jednak \(\displaystyle{ 1228}\)?
2) czy może to zadanie można interpretować na dwa sposoby i zarówno jedna jak i druga odpowiedź jest poprawna?
PS. Sądzę, że fakty powinno się brać mimo wszystko tylko z treści zadania a nie z innych źródeł.
1) czy jest błąd w podręczniku w odpowiedziach i poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ 1229}\) czy może jednak \(\displaystyle{ 1228}\)?
2) czy może to zadanie można interpretować na dwa sposoby i zarówno jedna jak i druga odpowiedź jest poprawna?
PS. Sądzę, że fakty powinno się brać mimo wszystko tylko z treści zadania a nie z innych źródeł.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Obliczanie lat
Przypuszczam że autor przepisał to zadanie z jakiegoś starego zbioru (wtedy dla czytelników określenie ''rok od założenia Rzymu'' jednoznacznie oznaczało rok w kalendarzu AUC), lecz niezbyt wie co przepisał. I stąd błędny wynik.
Ja też taką popełniłem pisząc:
''1129 AUC: 21 IV 476 n.e. -20 IV 477 n.e.''
zamiast 1229 AUC: 21 IV 476 n.e. - 20 IV 477 n.e.
Akurat to zadanie jest dla mnie jednoznaczne, jednakże rozumiem iż jestem tu w mniejszości. Moim zdaniem, zadań które trzeba interpretować, nie powinno się w ogóle drukować, i pomijać te, które jakimś cudem przejdą przez sito sprawdzających.Karolinaa0 pisze: 30 sie 2021, o 23:43 2) czy może to zadanie można interpretować na dwa sposoby i zarówno jedna jak i druga odpowiedź jest poprawna?
Zwykle tak powinno być, zwłaszcza gdy fakty te nie są powszechnie znane, choć są wyjątki.Karolinaa0 pisze: 30 sie 2021, o 23:43 PS. Sądzę, że fakty powinno się brać mimo wszystko tylko z treści zadania a nie z innych źródeł.
MMCCXXVIII to 2228. Pewnie to literówka.Karolinaa0 pisze: 30 sie 2021, o 23:43 Z tym że odpowiedziach do tego podręcznika widnieje rok \(\displaystyle{ 1228}\) MMCCXXVIII.
Ja też taką popełniłem pisząc:
''1129 AUC: 21 IV 476 n.e. -20 IV 477 n.e.''
zamiast 1229 AUC: 21 IV 476 n.e. - 20 IV 477 n.e.
-
Karolinaa0
- Użytkownik

- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
Re: Obliczanie lat
Bardzo dziękuję, tak literówka. Czyli podsumowując, zadanie to można interpretować dwojako i rozwiązanie go zarówno jednym jak i drugim sposobem powinno zostać uznane za poprawne?
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Obliczanie lat
Nie. Tu nie ma miejsca na interpretację. Poprawna odpowiedź to: MCCXXIX. To, że autor podaje inny wynik oznacza, iż nie rozumie treści zadania które publikuje.Karolinaa0 pisze: 31 sie 2021, o 00:59 Bardzo dziękuję, tak literówka. Czyli podsumowując, zadanie to można interpretować dwojako i rozwiązanie go zarówno jednym jak i drugim sposobem powinno zostać uznane za poprawne?
PS
Podobnie jak tu: System rzymski
Ciekawe, kto od kogo przepisywał?