Rura w mm na dm3

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Dansmi17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lip 2021, o 09:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Rura w mm na dm3

Post autor: Dansmi17 »

Witam. Może nie do szkoły ale bardziej do pracy. Potrzebuję wyliczyć ile \(\displaystyle{ dm^3}\) ma rura. Ogólnie policzyłem sam ale potrzebuje potwierdzenia osób znajacych się na matematyce bez zająknięcia. Ja do takich osób nie należę.

Średnica: \(\displaystyle{ 282\, mm}\)
Długość: \(\displaystyle{ 1330\, mm}\)
Ostatnio zmieniony 19 lip 2021, o 19:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Rura w mm na dm3

Post autor: piasek101 »

około 83.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rura w mm na dm3

Post autor: Niepokonana »

Ja się nie znam, ale po prostu zamieniłabym długości z milimetrów na decymetry i przemnożyła.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rura w mm na dm3

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 19 lip 2021, o 17:49i przemnożyła.
Co przemnożyła?

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rura w mm na dm3

Post autor: Niepokonana »

No średnicę i długość, oczywiście po zamienieniu jednostek. Przy średnicy powinny być milimetry kwadratowe, bo teraz jest to trochę mylące. Na początku myślałam, że chodzi o powierzchnię podstawy, ale teraz widzę, że chodzi o objętość.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Rura w mm na dm3

Post autor: piasek101 »

Niepokonana pisze: 19 lip 2021, o 20:09 No średnicę i długość, oczywiście po zamienieniu jednostek. Przy średnicy powinny być milimetry kwadratowe, bo teraz jest to trochę mylące. Na początku myślałam, że chodzi o powierzchnię podstawy, ale teraz widzę, że chodzi o objętość.
Nic z tego.
Ta rura jest walcem i takiego trzeba objętość wyznaczyć.
Wynik podałem.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rura w mm na dm3

Post autor: Niepokonana »

To się podwójnie pomyliłam. Trzeba zamienić jednostki i wykorzystać wzór na pole koła.
jacdiag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 29 sie 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Marsa
Pomógł: 5 razy

Re: Rura w mm na dm3

Post autor: jacdiag »

Dansmi17 pisze: 19 lip 2021, o 10:09 Potrzebuję wyliczyć ile \(\displaystyle{ dm^3}\) ma rura.

Średnica: \(\displaystyle{ 282\, mm}\)
Długość: \(\displaystyle{ 1330\, mm}\)
Jeżeli podana średnica jest średnicą wewnętrzną i chodzi o objętość wnętrza rury to trzeba obliczyć wg wzoru \(\displaystyle{ V = \pi{r ^2} \cdot h}\)

\(\displaystyle{ 3,14 \cdot {141 ^2} \cdot 1330 = 83027032,2 mm ^{ 3}}\)

a po zmianie jednostek
\(\displaystyle{ 3,14 \cdot {1,41 ^2} \cdot 13,30 = 83,0270322 dm ^{ 3}}\)
ODPOWIEDZ