Dane:
Trasa = 75km
Kierowca musi rozwieść 2 pasażerów. Pierwszy pasażer wysiada po 30km.
Kierowca nie płaci.
Koszt 1km = 1,86zl
Pytanie: ile zapłaci osoba wysiadająca po 30km?
Moje rozwiązanie:
L=75km
L1=30km
Koszt trasy 75km= 139,5zl
Tutaj robię proporcje na procent trasy czyli osoba wysiadająca robi 40% trasy.
Czyli 69,75zl x 40% = 27,9zl
Czyli osoba wysiadająca po 30km zapłaci 27,9zl?
Proszę o pomoc i czy rozwiązanie jest trafne
Pilnie potrzebuję rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Pilnie potrzebuję rozwiązania
Płaci połowę za fragment trasy, ponieważ ten fragment opłaca dwóch pasażerów.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Pilnie potrzebuję rozwiązania
Ale cała trasa kosztuje `139` czemu więc płaci procent od `69,5`?
Dodano po 26 minutach 19 sekundach:
OK, niby rozumiem intencję, ale bardziej sprawiedliwy wydaje mi sie taki podział, w którym każdy z podróżnych płaci taką samą cenę za przejechany kilometr:
Obaj przejechali 105 km, koszt całej wyprawy to `139.5` zł, zatem koszt kilometra to `1.33` zł, więc pierwszy powinien zapłacić `40` zł a drugi `100`
Dodano po 26 minutach 19 sekundach:
OK, niby rozumiem intencję, ale bardziej sprawiedliwy wydaje mi sie taki podział, w którym każdy z podróżnych płaci taką samą cenę za przejechany kilometr:
Obaj przejechali 105 km, koszt całej wyprawy to `139.5` zł, zatem koszt kilometra to `1.33` zł, więc pierwszy powinien zapłacić `40` zł a drugi `100`
Re: Pilnie potrzebuję rozwiązania
Poprawione równanie:
139,5zl x 40% : 2os= 27.9zl
Teraz jest dobrze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Pilnie potrzebuję rozwiązania
To zależy co chcesz osiągnąć?
Jeżeli koszt całej trasy masz rozdzielić po równo między pasażerów (proporcjonalnie do przebytej przez nich trasy) i obydwoje jadą \(\displaystyle{ 40\%}\) trasy, to tak - jest dobrze.
Jeżeli koszt całej trasy masz rozdzielić po równo między pasażerów (proporcjonalnie do przebytej przez nich trasy) i obydwoje jadą \(\displaystyle{ 40\%}\) trasy, to tak - jest dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Pilnie potrzebuję rozwiązania
Oczywiście możesz tak ustalać zasady rozliczeń, jeżeli chcesz. Ale moim zdaniem nie jest to sprawiedliwy podział. Podam Ci dwa argumenty.
Po pierwsze: dlaczego ten, co wysiada wcześniej ma zapłacić za kilometr przejechanej trasy mniej niż złotówkę, a ten drugi prawie 1.50?
Po drugie: zmienię trochę scenariusz, żeby się prościej liczyło: trasa 100 km, koszt całej podróży 100 zł, a podróżować będzie dwóch albo trzech podróżnych.
Załóżmy najpierw, że jest dwóch podróżnych i obaj jadą całą trasę. Jest dość oczywiste, że kosztem powinni się podzielić po połowie, czyli każdy płaci 50 zł.
Załóżmy teraz, że drugi pasażer wysiada w połowie drogi, a na druga połowę trasy wsiada następny pasażer. Też wydaje się oczywiste, że że koszt powinien być podzielony w proporcji `2:1:1`, czyli główny pasażer płaci `50`, a pozostali po `25`.
Przypuśćmy teraz, że dwaj dodatkowi pasażerowie też jadą po `50` km, ale obaj jadą tylko przez pierwszą część trasy. Według twojego algorytmu za pierwszą część trasy płaci trzech, więc dwaj dodatkowi pasażerowie zapłacą po `50/3\approx 17` zł, zaś ten co jedzie całą trasę zapłaci `66`.
Dlaczego ma płacić więcej, skoro jego goście w obu przypadkach przejechali z nim `100` km?
Po pierwsze: dlaczego ten, co wysiada wcześniej ma zapłacić za kilometr przejechanej trasy mniej niż złotówkę, a ten drugi prawie 1.50?
Po drugie: zmienię trochę scenariusz, żeby się prościej liczyło: trasa 100 km, koszt całej podróży 100 zł, a podróżować będzie dwóch albo trzech podróżnych.
Załóżmy najpierw, że jest dwóch podróżnych i obaj jadą całą trasę. Jest dość oczywiste, że kosztem powinni się podzielić po połowie, czyli każdy płaci 50 zł.
Załóżmy teraz, że drugi pasażer wysiada w połowie drogi, a na druga połowę trasy wsiada następny pasażer. Też wydaje się oczywiste, że że koszt powinien być podzielony w proporcji `2:1:1`, czyli główny pasażer płaci `50`, a pozostali po `25`.
Przypuśćmy teraz, że dwaj dodatkowi pasażerowie też jadą po `50` km, ale obaj jadą tylko przez pierwszą część trasy. Według twojego algorytmu za pierwszą część trasy płaci trzech, więc dwaj dodatkowi pasażerowie zapłacą po `50/3\approx 17` zł, zaś ten co jedzie całą trasę zapłaci `66`.
Dlaczego ma płacić więcej, skoro jego goście w obu przypadkach przejechali z nim `100` km?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Pilnie potrzebuję rozwiązania
Jest jeszcze kwestia trasy.
Miech pasażer A mieszka 30 km na wschód, a B mieszka 15 km na zachód od miejsca w którym razem wsiadają do pojazdu. Jak teraz sprawiedliwie podzielić koszty?
Miech pasażer A mieszka 30 km na wschód, a B mieszka 15 km na zachód od miejsca w którym razem wsiadają do pojazdu. Jak teraz sprawiedliwie podzielić koszty?