Kalkulator spadkowy

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
kaha81
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2021, o 11:19
Płeć: Kobieta

Kalkulator spadkowy

Post autor: kaha81 »

Proszę o pomoc:
chodzi o spadek po rodzicach.( dom jednorodzinny)
Po śmierci matki , ojciec odziedziczył 1/4 spadku a czworo dzieci po 3/16 częsci spadku każde z nich. Następnie umarł ojciec. Postanowieniem sądu po ojcu każdy z 4 dzieci odziedziczyło 1/4 jego majątku. Jaką teraz w ułamkach dziedziczą cześć tego domu po ojcu jego dzieci. Mi wyszło 6/32 a w urzędzie skarbowym pani powiedziała 5/32. Pomóżcie
Ostatnio zmieniony 13 maja 2021, o 14:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Kalkulator spadkowy

Post autor: Jan Kraszewski »

Każde z dzieci dziedziczy po ojcu \(\displaystyle{ \frac14\cdot\frac14=\frac{1}{16}}\) domu, więc obecnie każde z dzieci jest właścicielem \(\displaystyle{ \frac{3}{16}+\frac{1}{16}=\frac{4}{16}=\frac14}\) domu.

Z technicznego punktu widzenia sytuacja niczym nie różni się od tej, gdyby oboje rodzice umarli równocześnie, a dzieci odziedziczyły dom w równych działach.

JK
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Kalkulator spadkowy

Post autor: pesel »

Jan Kraszewski pisze: 13 maja 2021, o 14:18 Z technicznego punktu widzenia sytuacja niczym nie różni się od tej, gdyby oboje rodzice umarli równocześnie, a dzieci odziedziczyły dom w równych działach.
Ojciec mógł mieć czworo dzieci, matka mogła mieć czworo dzieci, co jednak nie musi oznaczać, że mieli czworo wspólnych (tych dzieci mogło być łącznie nawet ośmioro). Dodatkowo, między śmiercią matki, a śmiercią ojca, jedno lub kilkoro dzieci mogło umrzeć, a tyle samo nowych się ojcu urodzić. Dzieci dalej jest wtedy czworo, ale to są już inne osoby. Ogólnie bardzo to skomplikowane jest.
ODPOWIEDZ