Potęgowanie

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Potęgowanie

Post autor: Karolinaa0 »

Na rysunku obok pokazano, na ile sposobów rowerzysta może ominąć jedną lub dwie kałuże. Uzupełnij, na ile różnych sposobów rowerzysta może ominąć:
a) jedną kałużę: \(\displaystyle{ 2^{1}=2 }\)
b) dwie kałuże: \(\displaystyle{ 2… = . . . . . . . .}\)
c) cztery kałuże: \(\displaystyle{ 2… = . . . . . . . .}\)

W załączniku zamieszczam rysunek do zadania.


Waham się pomiędzy odpowiedzią \(\displaystyle{ 16}\) a \(\displaystyle{ 4}\). Odpowiedź \(\displaystyle{ 4}\), ponieważ wnioskując po rysunku można wziąć pod uwagę to że raz mógł jechać slalomem z lewej, raz slalomem z prawej, raz liniowo z prawej i raz liniowo z lewej.

Z góry bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34334
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Potęgowanie

Post autor: Jan Kraszewski »

Karolinaa0 pisze: 9 kwie 2021, o 18:20Waham się pomiędzy odpowiedzią \(\displaystyle{ 16}\) a \(\displaystyle{ 4}\).
Nie napisałaś w którym podpunkcie.

JK
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Potęgowanie

Post autor: Karolinaa0 »

Jan Kraszewski pisze: 9 kwie 2021, o 18:27
Karolinaa0 pisze: 9 kwie 2021, o 18:20Waham się pomiędzy odpowiedzią \(\displaystyle{ 16}\) a \(\displaystyle{ 4}\).
Nie napisałaś w którym podpunkcie.

JK
W podpunkcie c)
Podpunkt b) jest według mnie oczywisty i jest to odpowiedź: \(\displaystyle{ 4}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34334
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Potęgowanie

Post autor: Jan Kraszewski »

I naprawdę uważasz, że odpowiedź w c) jest taka sama, jak w b)?

Przed każdą kałużą musisz dokonać niezależnego wyboru, czy objechać ją z lewej, czy z prawej strony. I dlatego odpowiedź to \(\displaystyle{ 2^4}\).

JK
ODPOWIEDZ